Lær datagraving i USA

Bli med til NICAR-konferansen i Baltimore, USA og lær deg elementære eller avanserte teknikker for undersøkende, databasert journalistikk.

Jens Egil Heftøy, 03.12.2013 12:08

Illustrasjon: IRE/NICAR

The National Institute for Computer Assisted Reporting (NICAR) er en underavdeling av IRE, Investigative Reporters and Editors. Hvert år i månedsskiftet februar-mars arrangerer NICAR-konferansen i en amerikansk by, og i år er det det Baltimore som er vertskap.

NICAR er verdens viktigste samlingsarena for datastøttet journalistikk.

På konferansen gis det praktisk undervisning i alt fra elementær Excel til programmering, du kan lære mapping eller statistikk, databasebygging eller tekstanalyser, få undervisning i app-bygging og visualiseringsteknikker, bli bedre i å bruke sosiale medier til journalistisk research eller få innføring i sosial nettverksanalyse. Blant mye annet.

I tillegg til de praktiske kursene, er det også et bredt tilfang av seminarer der databaserte saker blir presentert og forklart. Dette kan gi deg inspirasjon til å utvikle egne saker når du kommer hjem igjen. Det er ikke vanskelig å knytte kontakter blant amerikanerne, og de hjelper deg gjerne hvis du står fast på noe.

Kurset arrangeres av STUP, og kursleder er SKUPs styremedlem John Bones, som har vært på disse konferansene ni ganger tidligere. Han er godt kjent både med menneskene og de faglige tilbudene, kan formidle kontakt med de miljøene du måtte ønske, og han har selv holdt presentasjoner på konferansen de siste fire årene. 
 


Mandag 24. februar 2014 starter kurset i Oslo. Her får du praktisk undervisning i grunnleggende Excel og noe Access. Vi vil også gjennomgå programmet på konferansen og gi råd som er tilpasset hver enkelt av deltakerne. Kurset er i utgangspunktet et lavterskeltilbud.

Tirsdag setter vi kursen vestover, mot Baltimore.

Onsdag skal vi besøke datagraveteamet i USA Today. Teamet består av Paul Overberg, Chris Schnaars, Megan Hoyer og Barbie Hansen. Sammen har de vunnet en rekke priser for sin datastøttede journalistikk. I begynnelsen av desember publiserte de et større prosjekt om de mange massedrapene i USA de siste årene.

Torsdag morgen starter konferansen. Da spiser vi lunsj med IREs direktør Mark Horvit og opplæringsleder Jamie Dowdell. De gir bakteppet for den amerikanske datajournalistikken og gir råd om hvordan vi skal gå frem for å bli dyktige på området.

Fredag møter vi Andrew Lehren og Sarah Cohen fra New York Times til lunsj. Lehren har vunnet Pulitzerpris og var blant annet involvert i arbeidet med WikiLeaks. Cohen jobbet tidligere i The Washington Post med undersøkende journalistikk. Lehren har vunnet Pulitzerpris og var blant annet involvert i arbeidet med WikiLeaks. Cohen jobbet tidligere i The Washington Post med undersøkende journalistikk.

Lørdagens lunsjmøte blir med Jennifer LaFleur, redaktør for datajournalistikk i Center for Investigative Reporting i Berkley, California, og David Donald, Center for Public Integrity i Washington D.C. Begge har tidligere vært opplæringsledere i IRE og jobber nå i uavhengige gravemiljøer. LaFleur var inntil nylig leder for datajournalistikk i ProPublica. Donald er dataredaktør i Center for Public Integrity, og hans arbeid har fått flere utmerkelser.

Søndag 2.mars setter vi oss på flyet hjem
 
Mandag formiddag lander vi på Gardermoen, fulle av inspirasjon og ny kunnskap.

Interessert? Kontakt SKUPs sekretariatsleder Jens Egil Heftøy eller kursleder John Bones.