Hvordan dekke en krig
Kan man dekke krigen i Syria fra hjemmefra eller må man reise til krigsherjede landet? Det var diskusjonen på Frie Medias debatt under Skup.
Astrid Øvre Helland, 06.04.2014 00:26

- Stoler du på feil person kan du risikere å bli kidnappet eller drept, sa en redaktør i en syrisk avis som gjestet Skup-konferansen. Under lørdagens debatt fortalte han hvordan magasinet jobber i et land som er ødelagt av krig. Han ønsker ikke å bli navngitt.
- Noen av våre reportere har falske identiteter. Journalistene skriver ofte om trivielle saker som kommer på trykk under deres navn, samtidig som de leverer saker som står på trykk i internasjonale medier under et annet navn.
Han fortalte også at enkelte av journalistene jobber som lærer eller butikkansatt som et skalkeskjul, men egentlig rapporterer til magasinet fra den byen de bor i.

- Kan ikke erstatte journalistikk

Flere hundre mil fra krigen sitter Eliot Higgins i sofakroken sin i Leicester i England og analyserer Youtube-videoer. Ved å verifisere videoene har han avslørt hvilke våpen som bli brukt i krigen, hvem som bruker dem og hvor de kommer fra. Analysene blir publisert på bloggen hans og i sosiale medier. Han forteller at både myndigheter og organisasjoner har kontaktet ham for å lære hans metoder.
- Det kan virke som om mine analyser er bedre enn den etterretningen de selv får inn, fortalte han.
Men Higgins mener han ikke på noen måte kan erstatte de som drar til Syria.
- Jeg dekker bare en del av krigen. Jeg tenker på mitt arbeid som noe som journalister kan arbeide utifra, ikke noe som kan erstatte journalistikken.

Ble kidnappet i Syria

En av dem som vet akkurat hvor farlig det er å være journalist i Syria er Magnus Falkehed. Sammen med fotograf Niclas Hammarström ble han kidnappet like ved grensen til Libanon. På Skup fortalt han hva som skjedde.
- Vi var på vei ut av Syria, og ble kjørt mot grensen til Libanon. Da vi kom til en grensepost, sto det en annen bil og ventet på oss. Vi ble tatt ut av bilen vi kjørt i, og ført inn i den andre bilen. Det var veldig kaotisk og mye skyting og roping, så vi skjønte med en gang hva som skjedde, sa han.
De to journalistene ble ført til en hule der de ble holdt fanget i halvannen måned. Der ble de utsatt for fysisk og psykisk mishandling, og Hammarström ble også skutt i foten. Ifølge Falkehed var det viktigste å holde håpet oppe.
- Vi gjorde alt vi kunne for å ikke miste følelsen av kontroll. Vi forsøkte også å få dem til å se på oss som mennesker, og ikke bare en «ting».
Under debatten fikk den svenske journalisten spørsmål om han ville dra til tilbake til Syria.
- Hvis det oppstår en endelig og stabil fred i Midtøsten kan jeg vurdere om jeg ville reise tilbake. Akkurat nå har jeg ikke lyst til å være noe annet sted enn hjemme.