Hvorfor ble ikke Rana Blad invitert?

 -Vi ble gjort til allmenn latter og hadde ingen mulighet til å svare for oss, konstaterer redaktør Kirsti Nielsen. Hun synes lite om de harselerende kommentarene lokalpolitikeren Øystein Meier Johannessen serverte under seminaret på SKUP-2008.

14.04.2008 22:49

Til SKUP-leder Håkon Haugsbø

Kopi til Journalisten
 
 
Terra-saken, Rana Blad og Øystein Meier Johannessen
 
 
”Finansskandalen ingen skjønte” var tittelen på et av seminarene under årets SKUP-konferanse i Tønsberg. Det var Terra-saken som skulle drøftes. I panelet satt Finansavisens journalist Morten Hofstad, som fikk årets SKUP-pris for sin forbilledlige jobb med saken. I tillegg satt det, etter hva jeg har fått vite, en representant for NRK, en for VG, og Øystein Meier Johannessen.
Spørsmålet mitt er: hvorfor ble ikke Rana Blad invitert til å sitte i panelet?
 
Etter å ha lest referater på nettet – SKUPs hjemmeside og Journalisten - og snakket med personer som var til stede under seminaret, så har jeg forstått at det jo i stor grad var Rana Blad og vår udugelighet det kom til å dreie seg om. Meier Johannessen fikk lov til å fyre løs, ikke bare om vår manglende dekning av Terra-saken, men om avisas journalistiske kvalitet generelt. Og det var ikke mye pent han hadde å si. Vi ble gjort til allmenn latter og hadde ingen mulighet til å svare for oss.
 
Jeg lurer på om SKUP-ledelsen synes det er redelig og ordentlig gjort. Og hvis forklaringen skulle være at dere ikke visste hva Meier Johannessen ville si på konferansen, så vil jeg påstå at gravearbeidet i forkant var særdeles slett utført. Ja, det var ikke engang nødvendig å grave for å vite at Meier Johannessens agenda, helt siden Terra-skandalen ble kjent, har vært å fortelle alle som har giddet å høre på at han tipset oss om saken i juni, men at vi ikke gjorde noe med det. Han skrev sågar leserbrev på forsommeren (som kom på trykk hos oss), uten at vi – eller andre – reagerte.
 
Kritikk av Rana Blad, av meg som redaktør og av navngitte journalister i avisa, er en av Meier Johannessens absolutte yndlingsbeskjeftigelser. I helga fikk han sannelig litt av en arena å boltre seg på.
 
Meier Johannessen var kommunestyrerepresentant i Hemnes kommune, en av de nordnorske terrakommunene, i forrige periode. Der satt han for sitt eget parti, Samfunnspartiet/Hemnes fripolitiske liste. Etter hvert som Terra-skandalen utviklet seg i fjor høst, hadde Meier Johannessen det travelt med å fortelle alle som ville høre på at Rana Blad, som er lokalavisa for Hemnes, og også for en annen terrakommune, Rana, ikke hadde gjort jobben sin med å få fram denne saken.
Det kan godt være at vi burde og skulle ha gjort mer med Terra-saken i juni. Og Meier Johannessen fikk så avgjort rett i at denne typen finansspekulasjoner ikke burde forekomme. Det er ikke det denne henvendelsen dreier seg om. Den dreier seg om at Meier Johannessen fikk velte ut av seg det hele på SKUP-konferansen, uten at vi fikk mulighet til å imøtegå det han sa.
 
Synes SKUP-ledelsen det er greit å behandle ei lokalavis på denne måten? Ellers kanskje dere betrakter oss som så udugelige og provinsielle at vi ikke engang er i stand til å sitte i et panel?
Jeg synes SKUP-ledelsen har gjort en slett jobb i denne saken. Her var det tilsynelatende ikke noe ønske fra arrangørens side om å få fram hele bildet, men å skape underholdning på vår bekostning. Det burde dere holde dere for god til.
 
 
 
Mo i Rana, 14.04.08
 
Med hilsen
 
 
Kirsti Nielsen,
Ansvarlig redaktør
Rana Blad