Skremmende rasismetall

4 av 10 norske journalister mener at innvandrere er uegnet til å delta i samfunnsdebatten på grunn av kulturforskjeller.

Mari Hauge Åsland 12.04.2008 11:30

Foto: Martin Lerberg Fossum



Synes du den norske innvandrerdekningen er for dårlig?
Rune Ottosen, professor ved Journalistutdanninga, Høgskolen i Oslo: - Ja, og særlig knyttet til etnisitet. Innvandrere figurerer sjelden i saker som ikke dreier seg om innvandring. Og når innvandrerne først opptrer i spaltene, er det gjerne knyttet til negative nyheter, som kriminalitet for eksempel. Foto: Martin Lerberg Fossum



Merete Lindstad, journalist og forfatter: - Ja. Det er spesielt dårlig at nordmenn med innvandrerbakgrunn så sjelden er kilder i «vanlige» saker, for eksempel i enqueter om hva man skal gjøre i påsken og slikt. Foto: Martin Lerberg Fossum


Anita Rathore, organisasjonssekretær i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD): - Mediene skriver jo mye om innvandrere da. Men innvandrerne får ikke være alminnelige mennesker i media. Et godt eksempel er helsevesenet. Det skrives det veldig mye om, og det finnes veldig mange innvandrere i helsevesenet, i alt fra overlegestillinger til renholdsarbeid. Hvorfor intervjuer man aldri dem? Foto: Martin Lerberg Fossum

Det kom fram i SKUPs holdnings-undersøkelse som ble presentert på konferansen i dag. Det høye tallet vakte stor oppsikt i mangfoldspanelet som skulle vurdere resultatene av under-søkelsen.

NJ-leder Elin Floberghagen og assisterende general-sekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, ble så overrasket over tallet at de stilte seg kritiske til metodene analyseselskapet Nielsen, som var ansvarlig for undersøkelsen, hadde gjort.

- Jeg kjenner en mengde journalister, og ingen av dem mener at innvandrere er uegnet til å delta i samfunns-debatten, sa Jensen.

Sammen med frilansjournalist og forfatter Merete Lindstad og organisasjons-sekretær i Organisasjonen mot offentlig diskriminering, Anita Rathore satt de i panelet som diskuterte undersøkelsen under SKUPs mangfolds-paraply.

- Selv om jeg synes dette med at 4 av 10 journalister ikke tror innvandrere egner seg i den offentlige debatten er uforholdsmessig høyt, er jeg ikke egentlig overrasket undersøkelsen, som viser at journalister faktisk også er mennesker, sa Floberghagen.

Av undersøkelsen gikk det også fram at én av fire journalister sier at kollegaer har ytret seg rasistisk. Tre fjerdedeler oppga at de har begrenset kontaktflate i innvandrer-miljøene.

Rasismeundersøkelsen ble utført av analyseselskapet Nielsen for SKUP, med søtte fra Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og medieovervåkingsbyrået Retriever. 1100 journalister fra hele landet har deltatt i undersøkelsen. Halvparten av dem jobber i avis, 20 prosent i TV og 9 prosent i nettaviser.