Smarte søk
For å få mest mulig ut av din søkemotor må du gjøre søket smalere for å få så få og nøyaktige treff som mulig.
Ernst Larsen, 03.01.2005 16:38

Du har trolig selv opplevd å få 10.000 og til og med 1 million sider som resultat når du har gjennomført søk på en av de store søkemotorene, f.eks. Alta Vista.

For å unngå dette, og samtidig finne det du er ute etter, må du være nøyaktig når du beskriver hva du er ute etter.

Siden søkemotorene og katalogene samler inn all tekst fra de millioner av web sider de finner, og siden de leter opp 100 millioner sider eller mer, er det vesentlig å fortelle søkemotorene nøyaktig hva det er du leter etter.

10 bud for gode søk:
  1. Prøv det enkleste først - leter du etter ett bestemt firma på nett, prøv å skrive inn firmanavnet med rett domeneområde etter - for eksempel er det ingen vits å søke etter USA Today - skriv inn www.usatoday.com og finn straks det du leter etter.
  2. Vær sikker på hva du er ute etter og velg en søkemotor som er i stand til å gi deg resultatene du leter etter.
  3. Lær deg søkemotorens særtrekk, les hjelpemenyen som det alltid finnes en lenke til fra menyen. Her finner du alltid nyttige tips som hjelper deg å skille det nyttige fra det unyttige.
  4. Sjekk stavingen - søkemotorer gir bare svar på de spørsmål som er stilt - Alta Vista kan foreslå alternativer for feilskrevne engelske ord, men generelt vil et feilstavet ord eller firmanavn gi et dårlig søkeresultat. Prøv også å variere søkene ved å stave egennavn med stor forbokstav, det kan gi helt andre treff enn ett ord skrevet med bare små bokstaver - fordi enkelte søkemotorer er såkalt case-sensitive.
  5. Vær smal i søkene. Bruk så nøyaktige begreper som mulig og styr unna vanlige ord som du kan vente å finne i annenhver setning. Et søk på ordet "the" kan gi 1,9 milliarder treff, eller bli avvist fordi det er for vanlig, og kan fortelle hvor mange sider som er listet på søkemotoren, men i likhet med søk på andre vanlige ord som for eksempel "Internett", blir søket fullstendig verdiløst på grunn av antallet sider du finner.
  6. Bruk anførselstegn foran og bak begreper og egennavn. Leter du etter Elton John så søk etter "Elton John". Så slipper du alle sidene som henviser til bare Elton eller bare John.
  7. Grav deg ned i resultatene du finner. Om du finner sider som dekker temaet du er interessert i, er det ikke sikkert de handler om akkurat det du er ute etter - men det er ofte pekere til andre Internett sider om samme tema, som kanskje inneholder svaret du er ute etter.
  8. URL'en, eller nettadressen til en side kan fortelle mye. Domenenavnet er de to-tre første leddene av en Internett adresse: www.searchenginesecret.com forteller at du ser på ei side som er registrert i det internasjonale domeneområdet for kommersielle virksomheter - com - og at du er i katalogområdet www på serveren til searchenginesecret. Andre domeneområder er for eksempel "no" som er norske servere, "uk" som er britiske - "co.uk" som er kommersielle britiske, "edu" som kun brukes av amerikanske undervisningssteder og "net" som brukes av Internett leverandører og andre som driver Internett relaterte tjenester.
  9. Bak domenenavnet kommer for eksempel /index,html som er ett dokumentnavn. Kommer du til en død lenke - på denne adressen: http://searchenginesecret.com/ads/linksite.htm kan du prøve å skrelle av nettadressen bakfra lag for lag, for å prøve å finne ut om det finnes annen relevant informasjon. Klipp ord for ord vekk mellom skråstrekene og trykk på "enter" for å finne andre sider på samme web område. Prøv: http://searchenginesecret.com/ads/ først, deretter http://searchenginesecret.com/
  10. Vær kritisk til informasjonen du finner. Siden Internettsider kan legges ut av hvem som helst uten store kostnader, og siden informasjon og logoer kan kopieres lettvint må du sjekke om den som står bak informasjonen er en troverdig kilde.