Hvem står bak?
Hvem er det egentlig som står bak dette nettstedet? Det er det første spørsmålet som må stilles når vi kommer til en ny informasjonskilde på internett. Heldigvis finnes det en rekke gode verktøy for å finne ut hvem det er som har publisert informasjonen.
Ernst Larsen, 04.01.2005 12:55

Enkeltelementene i et domenenavn

Siden alle domenenavn og ip-adresser er tildelt av enten internasjonale eller nasjonale organisasjoner som er kontrollert av myndighetene, finnes det kilder som forteller hvem som har opprettet og betaler for opprettholdelse av alle nettadresser.

Det som tilsynelatende er en riktig URL til Det Hvite Hus trenger ikke være det. Hvilken av disse fører til George W. og Laura Bush?
Hvem står bak de tre sidene da, dersom det ikke er den amerikanske statsadministrasjonen?

WHOIS
Er en måte å finne ut hvem som skjuler seg bak en nettadresse. På http://www.allwhois.com går det an å søke på domenenavn fra hele verden. Tjenesten er kommersiell og plukker informasjon fra nasjonale og internasjonale domenedatabaser.

Det originale WHOIS-søket for domener registrert i .com, .net og .org-områdene finnes her: http://www.networksolutions.com/en_US/whois/index.jhtml
For norske domener lønner det seg å benytte http://www.norid.no/domenenavnbaser/whois/ som er Norids oversikt - her får du flere detaljer og kontaktinformasjon. Tjenesten viser også andre domener registrert på samme person, noe som kan være nyttig for å se kommersielle bindinger mellom forskjellige nettjenester.

ALEXA TOOLBAR
Et nyttig verktøy for den som ofte søker informasjon på internett og havner på nettsteder som er av ukjent opphav, er verktøylinjen Alexa (http://www.alexa.com).  Selv om tjenesten er kommersielt tilknyttet nettbokhandelen Amazon.com så er dette et verktøy som er verdt pengene (0 kr).

Alexa legger seg som en linje under verktøylinjene i nettleseren din. Skulle du ikke ha Internet Explorer og Windows, så finnes verktøyet Alexa Snapshot som alternativ.
Straks Alexa er installert vil du få konstant tilgang til kontaktinformasjon og bakgrunnsinformasjon på alle nettsteder du besøker. I tillegg får du en pekepinn på hvor populære sidene er.

LØKSKRELLING
For å finne frem til hvem som står bak siden bak http://www.searchenginesecret.com/book/chap1_6.htm#_Toc493435269 er det trolig fornuftig å ta i bruk løkskrellingsmetoden for å komme til utgangspunktet for sidene. Ved å fjerne ledd for ledd bakfra, finner vi både strukturen på sidene og hva annet sidene har å by på.

Det første leddet vi fjerner er bokmerket - bak grindtegnet (#) står en henvisning fra ett sted på nettsiden til et annet sted på den samme siden. Dermed kommer toppen av siden opp.

Neste ledd vi kan fjerne er filnavnet ("chap1_6.htm") dermed kommer vi til rota i katalogen "book".

Hjelper ikke det oss videre fjerner vi også dette leddet ("/book/") og kommer dermed ned til www.searchenginesecret.com som er hovedsidene til nettstedet.

Av og til vil det istendenfor www stå noe annet foran domenenavnet - det er en annen måte å utnytte ett domene til flere formål. F.eks. saknet.kripos.no som bare er en annen webserver under kripos.no.

DOMENEOMRÅDER
For å forstå straks at et domene tilhører Norge, Tuvalu eller det kommersielle området i USA, er det felles "etternavn" i samme domeneområde. Slik har alle norske domener registrert i Norge ".no" som "etternavn", mens alle domener i den lille øystaten Tuvalu har ".tv". Komersielle internasjonale nettsteder har "com", mens organisasjoner har "org" og offentlige amerikanske etater har "gov".

Noen av de vanligste domeneområdene:   
                    
Internasjonale
Nasjonale
com
kommersiell
no
Norge
org
organisasjoner
se
Sverige
net
nettleverandører etc.
dk
Danmark
gov
offentlige etater USA
fi
Finland
int
internasjonale organisasjoner
eu
EU
mil
militære etater i USA
uk
Storbritannia
edu
undervisning
de
Tyskland
biz
forretningsdrift
es
Spania
info
informasjonssider
tv
Tuvalu
firm
bedrifter
nu
Niue

Full oversikt over domeneområder: http://www.norid.no/domenenavnbaser/domreg.html

Dessverre har det vært en nokså lemfeldig administrasjon av domene-områdene "org" og "net" slik at alle har kunnet skaffe seg slike.

Derfor finnes det sider som www.wto.org og www.gatt.org.

Hvilken tror du er den ekte siden?