Nettordbok
En del ord har sklidd inn i det norske språket siden internett kom - her er de forklart fra A til Å.
Ernst Larsen, 04.01.2005 22:33
A
ADSL
"Assymmetric Digital Subscriber Line", teknologi som gir høyhastighetstransport av data over vanlige telefonlinjer. ADSL betyr "alltid oppe"-forbindelse til nettet for en fast pris per måned. Vanlig hastighet på ADSL er foreløpig fra 300 til 1024 Kbps, dvs. inntil 16 ganger raskere enn en ISDN-tilknytning.
ALFAKRØLL
@ - selve symbolet på internett. Skilletegnet som står mellom navnet og domenenavnet en person er registrert på i e-postadresser, kan ikke som mange feilaktig antar brukes som et synonym for "a". Betyr egentlig "at" - altså engelsk "ved". Så en e-postadresse som dette: ernst@searchenginesecret.com, betyr egentlig "Ernst ved searchenginesecret.com".
ALLTHEWEB
Norskutviklet søkemotor som nå eies av Overture, et underselskap av Yahoo!
ALTA VISTA
Tidligere synonymt med søkemotor. Var verdens største, er nå blant de tre-fire største og er tvilling av Alltheweb (se over).
ANFØRSELSTEGN
(" ") Brukes for å angi fraser - ord vi regner med skal finnes sammenhengende i teksten på nettsidene vi leter etter.
AOL
America Online - en av verdens største internett-tilbydere. Har filialer i mange land og driver blant annet en stor portal med søkemotor m.m.
ASCII
“American Standard Code for Information Interchange". Som navnet tilsier er det en amerikansk standard for informasjonsutveksling. Det er mange tekstbehandlingsprogrammer som bruker ASCII, men siden det bare er 128 tegn i ASCII, er det begrenset hvor mange ikke-engelske bokstaver som kan gjengis.
ASK JEEVES
Sprø så får du svar. Metasøkeverktøy som tillater brukerne å stille spørsmål. Ask Jeeves svarer ved å finne lenker til nettsteder.
ASTERISK
( * ) brukes for å angi "åpen ende" i søkemotorer. Istedenfor å søke på reinsdyr, kan du søke på rein* og får alle resultater som har ord som begynner med "rein". (Ikke godtatt av Google.)

B
BBS
Engelsk "Bulletin Board System". Det første internettverktøyet/mediet som ble tilgjengelig for menigmann. Fungerer som et møtested eller en elektronisk veggavis. BBS kan brukes til debattforum, til opplasting og nedlasting av filer og tilgang til andre nettjenester.
BIT
Den minste enhet i en digital informasjonsmengde. En bit er enten en "0" eller en "1" (av eller på).
BOKMERKE
Betegnelse på favorittlenke du har lagt til i "favoritter" i nettleseren din. Kan også brukes om interne pekere på en nettside.
BOOLSKE OPERATORER
Vanligvis engelske ord som brukes av en søketjeneste til å angi hvordan flere ord satt sammen skal behandles av søkemotoren. "AND", "OR", "NOT" og "NEAR" er vanlige operatorer på engelsk. På norske søketjenester brukes "OG", "ELLER", "IKKE" og "NÆR". I kortform kan "+", "-" og "|" brukes.
BPS
Antall bits som transporteres gjennom kablene mellom deg og internettleverandøren per sekund (Bits Per Second). Kbps er 1000 bit i sekundet, Mbps er én million bits i sekundet. Når en enkel ISDN-linje klarer 64 Kbps, så er det 64.000 "0" og "1" som overføres per sekund.
BREDBÅND
Superhurtig internettforbindelse - det vil si 2 Mbps eller mer. Muliggjør overføring av tv og videotelefoni via internett.
BROWSER
Nettlos eller nettleser på norsk. For eksempel Internet Explorer, Netscape eller Opera.

C
CASE-SENSITIV
Merker forskjellen på store og små bokstaver.
COMPUSERVE
Det første firmaet som tilbød brukerne privat tilgang til internett gjennom et grafisk grensesnitt. Nå innholdsleverandør og internett-tilbyder på linje med andre internasjonale selskaper.
D
DOMENER, DOMENENAVN
Navneorganisering av servere på internett. Hver maskin på nettet må ha et unikt navn, ellers ville vi aldri funnet informasjonen som ligger på forskjellige maskiner rundt omkring i verden. Hjemmesidene til TV 2 heter "tv2" - dette er TV 2s domenenavn. Dessuten må vi tilføye ".no" fordi et norsk selskap registrert i Norge hører til under det norske toppdomenet (se T).
DISKUSJONSGRUPPER
Eller nyhetsgrupper - e-post-liknende tjeneste hvor særinteresser kan møtes for å diskutere forskjellige tema. Katte-elskere kan for eksempel møtes under diskusjonsgruppa alt.no.katter for å diskutere. Se også nyhetslesere (under N).
 
E
EXCITE
Søkemotor og emnekatalog med lang historie på internett (helt tilbake til 1995!). Nå portal med e-post, nyheter og søk.
E-POST
Elektronisk post, kanskje det kraftigste kommunikasjonsmidlet siden telefonen ble oppfunnet av Alexander Graham Bell. En del av internett som muliggjør at alle internettbrukere kan kommunisere hyperraskt over alle slags avstander, praktisk talt uten kostnader.
EMNEKATALOG
I motsetning til søkemotor (se S), en håndplukket katalog over internettressurser. Yahoo! Og Kvasir er eksempler på emnekataloger.

F
FAST
Fremadstormende norsk firma (Fast Search & Transfer) som blant annet utviklet søkemotoren Alltheweb (se A). Utvikler nå søketeknologi for bruk i bedrifter og organisasjoner.
 
FJESING
Også kalt smilefjes - f.eks "J" og L. Kalles også emotikon (etter engelsk emotion - følelse).
FLYTENDE MENY
"Pop-up menu" på engelsk.
FRAMES
Rammer (se R)
FRIVARE
"Freeware" på engelsk. Helt gratis programvare som ofte kan lastes ned fra internett.

G
GIF
Populært billedformat på internett. Maksimalt 256 farger, men muligheter for å legge bilder lagvis som morsomme animasjoner og med gjennomsiktig bakgrunn.
GOOGLE
Verdens største og kraftigste søkemotor. Per 1.1.05 med over 8 milliarder indekserte sider.
GRAFISK BRUKERGRENSESNITT
Begrep som brukes om den synlige delen av et dataprogram. Da internett fikk et grafisk brukergrensesnitt eksploderte den alminnelige interessen for nettet.
H
HJEMMESIDE
Side på internett som er laget i f.eks HTML, gjerne den første siden på et nettsted.
HTML
Engelsk "Hypertext Markup Language" Formateringsspråk som blir brukt for å lage web-dokumenter. Html-koden avgjør hvordan tekst og bilder blir seende ut. Leses i nettleser.
HTTP
Protokollen - regelsettet for web-sider.
HYPERTEKST, HYPERLENKER
Tilknytningspunkter (lenker) til andre relevante dokumenter. Hypertekst er det grunnleggende organisasjonsprinsippet for www-dokumenter.

I

INDEKS
Register over internettsider samlet inn av søkemotorene. Dess større indeks en søkemotor har, dess flere sider kan du lete blant i akkurat denne søkemotoren.
INTERNET EXPLORER
Microsofts nettleser som leveres sammen med Windows og dermed finnes i de aller fleste PC’ene som leveres. Er dermed den mest populære nettleseren i verden. 70-80 prosent av brukerne bruker IE.
IP-ADRESSER
Internet Protocol Address. Alle datamaskiner som er koblet opp fast mot internett har en egen IP-adresse, for eksempel 194.198.33.130. Dersom du er koblet opp via en internettleverandør får du trolig tildelt en av leverandørens nettadresser hver gang du kobler deg på nettet.
IRC
"Internet Relay Chat" på engelsk. Et program som gjør det mulig å møte andre som er tilkoblet internett via IRC-servere for å for å prate ("chatte") direkte med folk i sanntid. Vanligvis er det tekst som utveksles, men blant annet via MSN Messenger kan filer, bilder, lyd og video utveksles.
ISDN
"Integrated Services Digital Network". Telefonsamband som overfører lyd og data digitalt istedenfor analogt som vanlige telefoner bruker. Dermed blir det bedre "plass" på de gammeldagse kobbertrådene. Hastigheter inntil 128.000 bps. Analoge linjer uten ISDN kan normalt bare overføre 28.000 bps.
J
JAVA
Programmeringsspråk som blant annet brukes til å lage små programmer som kjører som en del av websider.
JPEG/JPG
Billedformater som brukes for foto og andre illustrasjoner som har flere farger enn 256. Gir millioner av fargenyanser og kan komprimeres kraftig.
K
KRØLLALFA
Slik vil Norsk Språkråd at vi skal benevne "@" (se ALFAKRØLL).
KVASIR
Norsk emnekatalog som gir temamessig oversikt over norske nettsteder.

L
LENKE
Kobling via tekst eller klikkbart bilde til annet sted på internett, enten innenfor samme nettsted - eller til et annet sted på internett (se HYPERTEKST).
LENKERÅTE
"Døde lenker",  lenker som ikke virker fordi filene de viser til ikke eksisterer lenger eller har fått andre navn eller baner. 

M

MAILING LIST
Se postliste (P).
N
NETSCAPE NAVIGATOR
Nettleser som var nærmest enerådende - nå kraftig forbigått av Internet Explorer.
NETTIKETTE
Nettvett og høflighetregler på internett.
NETTLESER
Program for nettvandring, også kalt nettlos på norsk av enkelte.
NYHETSGRUPPE
Samme som diskusjonsgruppe (se D)

NYHETSLESER
Program som gjør det mulig å delta i diskusjoner på nyhetsgrupper/diskusjonsgrupper. Ofte integrert del av e-post leser.

O
OPERA
Populær norsk nettleser som er et alternativ til Netscape og Internet Explorer.
OSS
"Ofte stilte spørsmål" norsk oversettelse av "FAQ" - "Frequently Asked Questions".
P
PEKER
Se LENKE og HYPERTEKST

PDF
Filformat som brukes av Adobe Acrobat. Brukes ofte til å presentere brosjyrer og annet materiell på internett, slik at dokumentene presenteres likt og kan skrives ut. 

PORTALER
Intrernettsteder som satser på å bli flest mulig brukeres startsider ved p tilby en samling av nyheter, søkemuligheter og andre nyttige tjenester på samme side.
POSTLISTE
Engelsk "Mailing List". Ved å melde seg på en postliste abonnerer man på faste e-post utsendelser. Oppdaterte nyheter fra en avis, eller diskusjoner i lukkede forum, (i motsetning til nyhetsgrupper der debatten er åpen for alle).
PRATEPROGRAM
Programmer for "chatting" i sanntid på nettet (se IRC). MSN Messenger fra Microsoft er et av de aller mest populære for øyeblikket.
Q
QUERRY STRING
"Spørrestrengen" er koden med spørsmål som sendes til en søkemotor eller en annen database på internett.
R
RAMMER
"Frames" på engelsk. Brukes for å bryte opp internettsider i enkeltsider som kan vises samtidig. Muliggjør fast topptekst eller fast marg med navigasjonsknapper. Kan også samle informasjon fra flere nettsteder i "samme" nettleservindu.
REGISTER
Se INDEKS
ROBOT
"Spider" eller "crawler" på engelsk. Søkemotorenes innsamlingsprogrammer som besøker millioner av internettsider hver uke for å bygge opp indeksen.
S
SHAREWARE
Programvare som kan brukes gratis en periode, men som så må betales. Slutter vanligvis å fungere etter at prøvetiden er over.
SØKEMOTOR
Nettsted og programvare som hjelper brukerne på internett å finne fram til sider som handler om akkurat det de er interessert i. En slags automatiske bibliotekarer som dessverre ikke alltid er like hjelpsomme som de ekte bibliotekarene. Regn heller ikke med at de er på langt nær så intelligente!
T
TREFF
"Hit" eller treff er antallet sider som finnes i løpet av et søk på søkemotorene.
TRUNKERING
Se ASTERIKS ( * )
TRÅD
Serie av diskusjonsinnlegg om et bestemt tema i en nyhetsgruppe eller debatt på nettet.
U
URL
"Universal Resource Locator" - en adresse som viser til et bestemt sted på internet.
V
VERDENSVEVEN
Se WWW
W
WWW
"World Wide Web" - oversettes med verdensveven på norsk. Betegner den delen av internett som er tekst og hyperlenkebasert - i motsetning til for eksempel FTP som er internettprotokoll for overføring av filer.
Y

YAHOO!
"Yet Another Hierarchical Officious Oracle) Verdens største og mest populære emnekatalog på internett. Etterhvert også eier av selskapet som eier Alta Vista og Alltheweb.

Z
ZIP-FILER
Filer som er komprimert og lagret i zip-format for å overføres over internett. Brukes også for å holde sammen filgrupper mens de overføres.
Æ Ø Å
Æ, Ø OG Å
Bokstaver av skandinavisk opprinnelse som er i ferd med å forsvinne fra firmanavn og egennavn fordi de ikke egner seg særlig godt i domenenavn og e-postadresser.  Søkemotorer forstår imidlertid disse tegnene og det er derfor mulig å finne ord med æ, ø og å gjennom søkemotorer. Men for å komplisere det hele bruker mange å kode bokstavene for å sikre at de blir skrevet korrekt;  æ for æ, ø for ø og å for å.