SKUP og Tore Sandbergs graveteam

SKUP er igjen klar for å hjelpe deg med en fastlåst gravesak. SKUP og Tore Sandbergs graveteam har søknadsfrist 1. desember.

Jens Egil Heftøy, 03.11.2010 11:56


FOTO: William Edward Graham

Erfaringene fra det første SKUPs graveteam er så gode at SKUP-styret har besluttet å gjenta prosjektet. Denne gang bakes også Tore Sandbergs gravestipend inn i graveteamet. Det innebærer mer ressurser til å grave enda litt dypere.

Graveteamet er tilgjengelig for alle redaksjoner som redigeres etter Vær Varsom-Plakaten og Redaktørplakaten. Et krav til søknaden er at redaktøren eller redaksjonsleder skriver og sender inn søknaden.

- Da vi tilbød norske redaksjoner graveteamet i fjor, fikk vi inn åtte søknader selv om søknadsfristen var svært kort. Det viser at det er både interesse og behov for graveteamet, som er et prosjekt i ekte SKUP-ånd, der kolleger deler kunnskap med kolleger. Når vi nå gjentar tilbudet, håper vi selvsagt på enda flere søknader, sier SKUP-leder Heidi Molstad Andresen.

Sammenslåingen betyr altså at Tore Sandbergs Gravestipend legges ned i sin opprinnelige form. Bakgrunnen er at Tore Sandbergs Gravesstipend har hatt færre søkere enn ønsket, og at SKUP ser at man ved å slå sammen ressursene i graveteamet og  stipendmidlene vil kunne nå et enda større publikum

Hjelp der du står fast
Det første graveteamet reiste i februar og mars til Avisa Nordland og hjalp redaksjonen med å få hull på en omfattende sak om pasienttransporten i Nordland.

SKUPs graveteam, bestående av André Verløy, Bjørn Olav Jahr og Jens M. Johansson bisto og coachet redaksjonen gjennom arbeidet med lørdagsdokumentaren. Arbeidet har resultert i en rekke artikler i ettertid, krav om granskning fra pasientombudet og grundige evalueringer.


SKUP-leder Heidi Molstad Andresen gleder seg over rekordinteresse for SKUP-prisen. FOTO: MARTIN LERBERG FOSSUM

- Avisa Nordland dokumenterte hvordan pasienttransporten i Salten gikk på helsa løs både for pasienter og sjåfører etter at Bodø Sightseeing overtok pasienttransporten i 2008. Avsløringene avdekket både trusler, svart betaling og gjenglemte pasienter – og tilbakemeldingene fra redaksjonen er at graveteamets besøk har gitt både kunnskap og lyst til å grave videre. En bedre tilbakemelding kunne vi ikke fått, sier Molstad Andresen.

Avisen oppsummerte selv besøket fra graveteamet slik: «Jeg vil sende en stor takk til Skup for at vi fikk denne muligheten. Vi har lært masse og avisa er forhåpentligvis blitt flinkere til å tenke på vårt samfunnsansvar og grave mer»

Søk før 1. desember
Nå har din redaksjon mulighet til å få bistand fra graveteamet. Teamets sammensetning blir til i tett dialog mellom SKUP og den vinnende redaksjonen.  Hensikten er å skape et graveteam som passer perfekt til nettopp den gravesaken du sliter med å få hull på.

- SKUP ønsker å avlive myten om at det bare er pengesekken som avgjør hvorvidt det drives undersøkende journalistikk eller ikke. Dette er ikke et stipend med frie midler, men pengene som lå i Tore Sandbergs gravestipend er nå bakt inn i SKUP og Sandbergs Graveteam. Det innebærer at teamet har mulighet til å grave enda litt dypere og over lengre tid og finansiere helt nødvendige verktøy. Vi tilbyr den utvalgte redaksjonen tre håndplukkede personer som skal bistå redaksjonen i minumum fem dager hver, med å coache de lokale journalistene i mål. Det må være årets julegave for en gjeng som virkelig har lyst til å grave!, sier SKUP-lederen.

I tillegg til teammedlemmene deltar Tore Sandberg på et oppstartsseminar i redaksjonen.

- Tore Sandberg er en journalist som mer enn noen har vist oss viktigheten av å aldri gi seg i sine undersøkelser for å avdekke urett og maktovergrep. SKUP er utrolig stolte over at han ønsker å bidra til å motivere kolleger i en travel hverdag, som en slags kickoff før graveteamet og redaksjonen setter spaden i jorda, sier Molstad Andresen.  

Send en kortfattet søknad til:

SKUP
Postboks 8745 Youngstorget
0028 Oslo
eller e-post:
jensheftoy@gmail.com

Alle søknader og oppgaver som graveteamet påtar seg blir behandlet konfidensielt.

Søknadsfrist 1. desember 2010.