Skupprisen til Dagens Næringsliv

Gøran Skaalmo og Trond Sundnes fikk prisen for avsløring av kameraderi i Forsvaret med "Under radaren".


FOTO: BJØRN GRIMSTAD



Nilas Johnsen, Morten S. Hopperstad og Kim Riseth (VG) fikk Skup-diplom for "Kongofangenes hemmelige sikkerhetsselskap". FOTO: MARTIN LERBERG FOSSUM



Astrid Thunold (NRK Brennpunkt) fikk Skup-diplom for "Ingens barn". FOTO: MARTIN LERBERG FOSSUM

- Tusen takk, men det er en person som skal ha mer ære for dette enn alle andre, og det er Trond. Da jeg sa at jeg tvilte på at dette ville bli vårt stolteste øyeblikk, hadde han så jævlig tro på den saken, sa Skup-prisvinner Gøran Skaalmo idet han fikk den gylne Skup-kuben i hånden.  

Trond Sundnes, også kjent som en guru i offentlighetslov og postjournalsøk, benyttet anledningen til å rose arbeidsgiveren.

- I et år som i fjor, var det sykt deilig å få bruke så mye tid på en merkelig radar-sak ingen egentlig fulgte med på, sa Sundnes.  

Sundnes innrømmer at saken er krøkkete og tildels uforståelig, men mener den ikke minst derfor er viktig.

- Det dreide seg om offentlighet i forvaltningen og om dem som bruker skattebetalernes penger, sier han til Skup.no før han blir avbrutt av Gøran Skaalmos kone, Ane Lunde i NTB:

- Nå har de vunnet så mange ganger, og hver gang har jeg sagt til dem, at nå er det på tide å takke konene. Men gjorde de det!?

De to journalistene forteller at de aldri har møtt så mye motstand hos en offentlig etat i arbeidet med en sak. Da er Sundnes' standhaftighet god å ha.

- Det er nok ganske vanskelig å jobbe med meg under en slik sak på en måte, men på en annen måte tror jeg det er gøy, for jeg gir meg aldri, sier han.

I løpet av tre måneder var de to innom ikke mindre enn 16 kommunikasjonsrådgivere i Forsvaret. De døpte dem "kommunikasjonshæren"

- Saken er blitt til på tross av Forsvaret og fordi andre etater forholdt seg til offentlighetsloven, sier Skaalmo.


Juryens begrunnelse for Skup-prisen 2009:
«Da prisvinnerne startet sitt arbeid, var luftfartsmyndighetene i ferd med å innføre et sikkerhetspåbud som ville påført kraftselskapene, og deretter strømkundene, mellom 5 og 15 milliarder kroner i utgifter. Ett selskap hadde sikret seg monopol på utstyrsleveransene. Journalistene avslørte at sikkerhetsgevinsten var forsvinnende liten, og at selskapet med monopol hadde brukt det vi på godt norsk kaller en drittpakke for å knuse konkurrenten. Forslaget om sikkerhetspåbudet er nå foreløpig trukket tilbake.

Artiklene dokumenterer videre hvordan det er mulig å misbruke offentlige støtteordninger og hvordan bevilgninger herfra skjer helt uten samordning og samlet oversikt. Prosjektpenger fra ulike offentlige kilder blandes sammen, og store utbytter tas ut av to private aksjonærer. Offentlige pengebinger er mørklagt for innsyn gjennom måten etater tolker offentlighetsreglene.

Journalistene har i arbeidet med denne avsløringen gjort et imponerende og omfattende kildearbeid i en svært komplisert sak. Et stort antall skriftlige kilder er identifisert, systematisert, tolket og etterprøvd. Arbeidet viser med tydelighet hvor viktig det er å ha inngående kjennskap til innholdet i Offentlighetsloven og så bruke den bevisst og systematisk.»

Årets Skup-diplomer gikk til:

1. Ingens barn
Astrid Thunold, NRK Brennpunkt
- Dette er en pris som tilhører Ronny og Monica og Guro og Stine. Jeg vil bare si til Stine i dag, at vi skal ikke gi oss. Tusen takk! sa Thunold da hun mottok prisen.
I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Enkelthistoriene vi her blir presentert for, gjør et sterkt inntrykk. På et felt som er lukket og vanskelig tilgjengelig, har journalisten klart å finne stemmene og ansiktene til tidligere og nåværende barnevernsbarn. De forteller hvordan det oppleves stadig å bli flyttet til ukjente steder og nye hjem.»

2. Faktasjekk.no
Helge O. Svela og Christian Lura, Bergens Tidende
- Jeg må få takke den samlede norske politikerstand og deres rådgivere, sa de to prisvinnerene.
I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Arbeidsmåten inngir tillit og troverdighet. Konseptet bygger på det gamle journalistiske idealet om et klart skille mellom fakta og kommentar. Ladede ord og uttrykk ble luket vekk. Alt dette bidro til et høyt saklighetsnivå i granskingen – og økt kvalitet i den politiske debatten.»

3. Pastorens hemmelighet
Cathrine Fossum, TV 2
- Jeg vil si tusen takk til TV 2 som har gitt meg mulighet til å jobbe med denne saken, sa Fossum.
I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Gjennom en gripende tv-dokumentar formidler journalisten historien om gategutten Paulo fra Brasil som ble adoptert av en norsk pastor og hans brasilianske kone. Det som skulle være en trygg redning, ble i stedet et mareritt av seksuelle overgrep for Paulo og andre av hans ni adopterte søsken.»

4. Kongofangenes hemmelige sikkerhetsselskap
Nilas Johnsen, Kim Riseth og Morten S. Hopperstad, Verdens Gang
- Jeg vil takke sjefene mine i VG for troen på prosjektet og muligheten til å gjøre det, sa Nilas Johnsen.
I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Ved hjelp av systematisk og grundig kildearbeid i Norge, Kongo og Uganda ble VG det norske mediet som kom lengst i å besvare spørsmålet. Journalistenes oppsøkende reportasjevirksomhet under svært utfordrende arbeidsforhold ble utslagsgivende. Utallige små biter i et digert puslespill måtte settes sammen for å fremskaffe tilstrekkelig dokumentasjon og beviser.»

Juryen ga også spesiell heder til NRKs Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke for deres arbeid med Trafigura-saken. I fjor vant de to Skup-prisen, og de har også tidligere fått pris, for "Kvikksølv-jentene" i 2005.