Mankell refser vesten
Henning Mankell mener vestlige journalister totalt har sviktet det afrikanske kontinentet, og at en eurosentriske debatt med ferdigtenkte løsninger skygger for viktige afrikanske stemmer.
Lars Nehru Sand, 07.03.2007 06:30

Arkivfoto: Lars Nehru Sand

Les Mankell-kronikken her

-Massemedienes forræderske bilde lar oss vite alt om hvordan afrikanere dør, men ingenting om hvordan de lever, skriver Mankell under overskriften "Forræderiet mot Afrika".

Han er spesielt bekymret for den manglende, om ikke fraværende dekningen, av de unge intellektuelle.

-Ignoerer intellektuelle

FOTO: henningmankell.com Ulla Montan- De som forteller oss om hvilke strømninger, hvilke politiske og filosofiske diskusjoner som føres, dem hører vi nesten aldri, fortsetter den anerkjente forfatteren.

Han mener vestlige medier er mer opptatt av unge afrikanske "begavede, svarte fotballspillere", dansere, noen få forfattere og litt afrikansk musikk.

Svensken har i store perioder vært bosatt i Mosambik, og har i flere ulike sammenhenger vært i Afrika.

-Vesten har ferdigtenkte Afrika-løsninger

Mankell mener Europa de siste hundre årene nesten helt har sviktet evnen til å lytte til stemmer som ikke er eurosentriske.

-Vi reiser til Afrika med bistand i form av ferdigtenkte løsninger, i stedet for å delta i en debatt om hvordan spørsmålene skal stilles, skriver Mankell.

SKUP: Hvorfor overlevde misjonærholdningen fra åttitallet?

På SKUP-2007 stilles spørsmålet:  Hvordan kunne misjonærbildet av Afrika fra tidlig på åttitallet overleve TV-revolusjonen, nett-revolusjonen og ikke minst den journalistiske utviklingen?

-Vestlige massemedier har i mange år forverret og deformert rapporteringen om Afrika. Ingen benekter krisene, problemene på det svarte kontinentet. Men man har ikke klart å balansere dette mot de kraftfulle diskusjonene som også pågår i Afrika, sier Mankell.

Henning Mankell er født i 1948, og debuterte med romanen Bergsprängaren i 1973. Gjennombruddet fikk han i 1991 da han ga ut den første boken om Kurt Wallander.

Mankell på SKUP-2007: Lørdag klokken 14:00 i Oseberg-salen

Les mer:

Aftenposten-kronikken

Mankells offisielle nettside

Wikipedia om Mankell

allAfrica.com