-Ekstremismen har grobunn
Media lures inn i et politisk spill i forholdet mellom øst og vest. Mens politikere slåss om faren ved ekstremisme og behovet for dialog, har ekstremismen fått grobunn fordi noen føler seg ekskludert.
Lars Nehru Sand, 08.03.2007 01:47

Det mener den anerkjente midtøsten og vestafrika-journalisten Adel Darwish som kommer til SKUP.

FOTO: news.bbc.co.uk-Jeg er svært skuffet over forholdene for et multikulturelt samfunn. Alle må kunne ta del i et samfunn. Slik er det ikke så lenge minoritetene ikke har et talerør i den offentlige debatten, og med rette føler at politikerne ikke taler som en av dem, sier Darwish til skup.no

Han mener politikerne driver et spill når de på den ene siden sier at mediene fokuserer altfor mye på ektremister, og på den andre siden fører dialog og samtaler med fiktive muslimske ledere.

-Dette er med på å undergrave demokratiet, legger han til.

Avhengig av balanserte medier

Dessuten mener han arabiske medier er for religiøst styrt og bundet, til at mediene bidrar til en nøytral debatt.

-Det er stor forskjell på hvordan arabiske og vestlige medier fremstiller verden. Både i saker og ordbruk. Sky News kaller ikke drepte britiske soldater i Irak for martyrer, i arabiske medier brukes begrepet ofte. Arabiske medier snakker også ofte om store deler av midtøsten som ett land med ett folk, mens det i virkeligheten er stor forskjell bare blant kurdiske grupper, påpeker Darwish.

-Står vestlige og arabiske intellektuelle også langt fra hverandre?

-Intellektuelle har en felles referanseramme basert på de gamle filosofene. Problemet er minoritetene som ofte utelukkende har et islamsk [religiøst] basert verdigrunnlag, mener Darwish.

SKUP: Ny verdensorden, hva med pressen?

Kan vi etter 11.september-angrepene i 2001 snakke om en ny verdensorden mellom "oss" i vest og "de" i øst?   SKUP-konferansen settes det fokus på utviklingen av islamsk ekstremisme og mediedekningen av den. Hvordan bør mediene forholde seg til islamsk ekstremisme? Skal pressen kun rapportere eller har den en større rolle å spille?

Innledere: Den britisk/arabiske journalisten og kommentatoren Adel Darwish og journalisten Isioma Daniel (Stavanger Aftenblad) som måtte flykte fra ekstremistene i Nigeria. I panelet sitter Ole Berthelsen (Nettavisen), Jens Tomas Anfindsen (HonestThinking) og Dag Herbjørnsrud (Ny Tid).

-Få problemer med Ghana

Darwish understreker at han ikke tror at alle samfunn må bli vestlige.

-Er forholdet mellom øst/vest så religiøst og fudamentalt verdimessig forankret at det nå er vanskeligere enn noen gang å finne en løsning?

-Vesten har får problemer med Ghana, som heller ikke er et vestlig land, akkurat. Problemet handler ikke om øst/vest, men om ideologi, sier Darwish til skup.no

Karrikaturdebatten

Darwish vil i sin SKUP-innledning også ta for seg debatten som raste i etterkant av karikaturtegningene.

-Kildevalget i mediene i hvordan man dekket reaksjonene fra det muslimske miljøet var latterlige, sier Darwish som etterlyser en mer nyansert dekning av den muslimske verden i vesten og vice versa.

Darwish på SKUP: Lørdag klokken 15:30 i "Ormen Lange 1"

Les mer

Darwish’s blogg

Wikipedia om Adel Darwish

Open Democracy om/av Adel Darwish

Hele SKUP-programmet