Tore på egne spor
NRK har mye mer penger, VG langt flere tipsere og DN langt flere gravejournalister. Men det er Tore Sandberg som kan ha reddet det ene rettsofferet etter det andre.

SKUP og Tore Sandbergs graveteam er igjen klar for å bistå en utvalgt redaksjon. FOTO: William Edward Graham

SKUP-juryen var forutseende nok til å gi ham en ærespris for sitt arbeid med justismordsaker allerede i 1995, da han ble priset for innsatsen med Liland-saken. Men de unike prestasjonene har bare blitt flere i ettertid.

Sandbergs arbeid er utrolig i sine resultater, sin grudighet og sin betydning - for rettsamfunnet og ikke minst for enkeltpersonene som er berørt. Like utrolig er det at mannen som sier til Siste SKUP at Liland-saken i 1991 bare begynte med at han skulle sjekke ihjel en sak, ikke synes å ha hatt konkurranse.

Uker, måneder og år

-Det er et avgjørende element å bruke så mye tid og ressurser at man kan danne seg et skikkelig bilde av hva som har skjedd og hva som kan ha skjedd i ulike saker. Det er som regel ikke sånn at du får det på TV i kveld eller i avisen i morgen. Mange av sakene jeg har jobbet med, kunne naturligvis ha vært oppslag en rekke ganger underveis i prosessen, men å komme til bunns tar uker, måneder eller kanskje år, sier Sandberg til Siste SKUP.

Sandberg begynte som Dagsnytt-journalist i 1968, og var flere år i Dagsrevyen før han ble frilanser og lagde informasjonsvideoer og arrangerte kurs.

I 1991 begynte privatetterforsker Sandberg arbeidet med Liland-saken, tre år senere ble Liland frikjent for drap.
I 1998 engasjerte Sandberg seg i saken til Fritz Moen. Moen ble dømt for drapene på Sigrid Heggheim og Torunn Finstad på slutten av 70-tallet, og hadde sonet over 18 år i fengsel. Høyesterett begjærte at den ene dommen skulle opp til ny behandling i 2003. Først i 2006 har Fritz Moen etter sin død blitt frikjent for begge drapene med hjelp av Tore Sandberg og John Christian Elden.

Avslører nytt justismord?

Nå har Sandberg innledet etterforskning i en sak som skal være «den verste han har vært borti».

-I sak etter sak har jeg avdekket at viktig informasjon er styrt unna viktige aktører, som at forhørsretten som står for varetektsfengsling ikke har fått informasjon. Det er sterkt kritikkverdig. Nå jobber jeg med en sak der en svært ressurssvak person ble avhørt i totalt 60 timer uten advokat. Det er fullstendig uholdbart, sier Sandberg til Siste SKUP.

SKUP: Hva er det du gjør, Sandberg?

På SKUP får du svaret på: Hvilken oppskrift er det han følger, som ingen andre skjønner? Du får møte Sandberg som en ekte norsk journalisthelt. Til nå har han fått frikjent sju personer som var dømt til 50 års fengsel og 25 års sikring. Hvordan kan det ha seg at enkeltmannsforetaket Tore Sandberg avslører det ene justismordet etter det andre, mens andre store norske medieforetak står måpende og ser på.

Hvor mange justismord har resten av pressenorge avslørt?

Sandberg på SKUP: Lørdag klokken 15:30 i Oseberg-salen

Du kan lese hele Ida Nysæter Raschs intervju med Tore Sandberg i avisen Siste SKUP som utdeles på SKUP-konferansen og legges ut på www.skup.no.

Tore Sandberg. FOTO: William Edward GrahamTore Sandberg

Født 23. april 1944, i Asker.
Journalist, forfatter og privatetterforsker.
Er tildelt SKUPs ærespris (1995), Zola-prisen (2005), Amnestyprisen (2006), Regjeringens menneskerettighetspris (2006) og Olav Selvaags minnepris (2006).

Les mer

Wikipedia om Tore Sandberg

"Etterlyst"-portrett av Sandberg

jus.no om Sandberg