SKUP eksklusivt: Valla-dekningen granskes
-Jeg kan tåle ni tusen omtaler i media på en måned. Jeg kan tåle drapstrusler, med sikkerhetsvakter døgnet rundt. (...)Men mer alvorlig er det at denne situasjonen rammer mine nærmeste og det rammer LO i sterk grad, og det kan jeg ikke tåle. (...) Takk for oppmerksomheten.
Lars Nehru Sand, 11.03.2007 18:28

Her trekker Gerd-Liv Valla seg som LO-leder. FOTO: Lars Nehru Sand

Grafikk i samarbeid med nyhetsgrafikk.no 20(C)07Sa Gerd-Liv Valla.

Så gikk hun av. Etter tidenes mediepress.

Mange har ment mye om medienes dekning av Valla/Yssen-saken, men på SKUP fremlegges ferske tall om dekningen.

Seks aviser i "første akt"

På oppdrag fra SKUP har Sigurd Allern i det stille gjennomgått samtlige utgaver av VG, Dagbladet, Aftenposten, Dagens Næringsliv, Dagsavisen og Klassekampen.

-Jeg skal analysere medidekningen de første vel 20 dagene av saken. Fra VGs første oppslag til to dager etter at granskningskommisjonen ble nedsatt, forteller Allern til skup.no

-Premissene for undersøkelsen er denne perioden, og det betyr at det ikke kommer med noe av alle lekkasjene under granskningsarbeidet, de anonyme kildene, og ikke minst dekningen av selve avgangen, understreker Allern som hadde arbeidet med undersøkelsen noen dager på oppdrag for SKUP da Valla kunngjorde sin avgang.

Allern: Vinklingen snudde

Allern mener det forskningsmessig bare er en fordel at det er noe avstand i tid.

-Det er uansett interessant å se på hvordan saken har utviklet seg. Jeg vil ikke gå i detalj før alt er klart, men jeg ser en forskjell fra hvordan vinklingen var i starten og slutten av perioden, sier Allern.

-Hva undersøker du?

-Jeg ser på antallet artikler, hvor store de er, kildebruk og tendensen i vinklingen, svarer Allern og fortsetter:

-Men jeg ser også på forskjeller mellom redaksjonell dekning, kommentarer/ledere og leserbrev, og om hvordan man dekker selve medieløpet, sier Allern.

-Jeg kommer også til å se på hva jeg ikke finner i materialet, understreker Allern som lørdag morgen offentliggjør alle funnene sine for SKUP-deltakerne i Tønsberg.

-Mange er kritiske til at nettopp du gjør dette, hvordan kommenterer du det?

-Mange? Altså, det er alltid et dilemma å undersøke en sak når man har deltatt i en debatt, men jeg har ikke svart på spørsmål til pressen etter at jeg begynte denne undersøkelsen. Dessuten vil variablene og premissene gjøre klart hva og hvordan ting undersøkes, sier han.

-Jeg tror det er lett å finne ut antallet åpne kilder i en sak, det er nok liten risiko for å tolke forskjellig, legger han til.

Et elektrisk kvarter

Fredag i halv to-tiden i Folkets Hus: Mediene hadde ventet siden lenge før klokken åtte.

-Gerd-Liv Valla vil holde en kort orientering om ett kvarter. Det blir ikke anledning til spørsmål etterpå, sa LOs informasjonssjef Jenny Ann Hammerø til de fremøtte journalistene som fikk det travelt med å ringe kolleger og stigende puls.

Det var en elektrisk stemning i rommet da aftenposten.no meldte at:

-Valla trekker seg.

Her trekker Gerd-Liv Valla seg som LO-leder. FOTO: Lars Nehru Sand

Retriever: -Personfokuseringsrekord

Da hadde Retriever-takstameteret for søkeordet "Gerd-Liv Valla" passert 12 000 artikler i siden VG-oppslaget 11. januar i år. Det skal være ny rekord i mediedekning av en enkeltperson.

- Det nærmeste vi kommer er Jens Stoltenberg som i anledning valget i september 2005 ble omtalt med et sted mellom 5000 og 6000 oppslag. Til sammenligning ble Valla omtaltet mellom 8000 og 9000 oppslag den første måneden etter at saken ble slått opp i VG, forklarer Espen Viskjer i Retriever til nettstedet NA24 Propaganda

SKUP-deltager og Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier til VG søndag at avisen ikke har gått for langt over streken:

-Med min beste eller verste vilje klarer jeg ikke se noen heksejakt i dette. Jeg mener VG har gjort en meget god jobb i Valla-saken, skriver VG.

Kokkvold mener, i følge VG, at det "heldigvis ikke finnnes en overredaktør som kan beordre VG til å kjøre saken litt dempet i morgen fordi Dagbladet også har en stor sak."

SKUP: Eksklusivt om Valla-dekningen

Sigurd Allern offentliggjør først funnene fra sin undersøkelse på SKUP. Dagsavisens Kjell-Erik Kallset, forbundsleder Per Østvold, VGs Helje Solberg og presseforbundets Per Edgar Kokkvold kommenterer tallene.

Ingen har det overordnede redaksjonelle ansvaret når pressen løper i flokk, men alle er enige om at ett sted bør det gå en grense for medietrøkk. Hvem definerer grensen, hvordan kan redaksjonene ta ansvar? Hva gjør vi neste gang? For vi ved debatten kommer én tilbake som en boomerang. Da handler det ikke om Syse, Tønne, Jagland eller Valla. Men han eller hun som er nestemann ut. Kan pressen egentlig lære?

Post Valla: Vi flokker oss sammen. Lørdag klokken 09:00 i Osebergsalen

LES MER:

Nyhetssøk:

VG: Alt om LO-dramaet

Sesam Nyhetssøk Valla/Yssen

Mylder: Nyhetssøk valla

Utvalgte hendelser:

13. mars: Nettavisen: Felte Valla - snakket usant

11. mars: VG: Olufsen -Nødvendig med massiv mediedekning

10. mars: Dagens Næringsliv: Gikk etter tidenes medie-press

9. mars: NA24 Propaganda: Esktremt trykk mot Valla

9. mars: TV2 Sumo: Valls avskjedstale

9. februar: Journalisten om Valla-ekspertene

6. februar: Journalisten om Valla-debatt

1. februar: Aftenposten: Stanghelle: Valla i medienes vold

22. januar: Aftenposten.no, Drapstrussel mot Valla

22. januar: Dagbladet Magasinet: Ingunn Yppen

19. januar: TV2 Sumo: Vallas andre pressekonferanse

11. januar: TV2 Sumo: Vallas første pressekonferanse

11. januar: VG: Yssen: Jeg ble ydmyket, trakasert og utskjelt av Valla