Ble forsøkt betalt til taushet
Presserådgivere som ber om spørsmål på mail før et intervju blir småting mot arbeidsforholdene i Russland. Hør Roman Shleynov fortelle om informasjonsjakt. I et hvitt, grått og svart marked for russiske journalister på jakt etter sannheten.
Lars Nehru Sand, 13.03.2007 02:24

Roman Shleynov, FOTO: Novaya Gazeta

Roman Shleynov er redaktør i Novaya Gazeta, og jobbet tett på Anna Politkovskaja i flere år frem til hun ble skutt og drept i en heis i Moskva i fjor.

Shleynov er en av hovedattraksjonene på SKUP i år. Med god grunn:

Han vet alt om de tøffe fightene for de viktige seirene i journalistikkens navn. Han kan også alt om de brutale nedturene.

Først og fremst vil han snakke om det store paradokset at det å være journalist i Russland kan være både vesentlig enklere og vesentlig vanskeligere enn i andre europeiske land:

-Det er fordi "markedet hvor informasjonen sirkulerer" kan deles i tre ulike deler: Det hvite markedet som er åpent og fritt. Så har du det grå markedet hvor man inngår kompromisser og har betingelser for å få informasjon. Også har vi et svart marked hvor personlige data og avlytting av journalister foregår, forteller Roman Shleynov til skup.no.

Han forteller at russiske myndigheter selv kan operere både "grått" og "svart", hvis det er det som skal til for å tjene til myndighetenes beste.

Myndigheter, næringsliv og kriminelle i en symbiose

-Dette skal jeg vise til flere eksempler på, sier Shleynov, som ser frem til å komme til SKUP-konferansen hvor han vil holde det største plenumsforedraget lørdag etter lunsj.

-Gravende journalistikk i Russland skjer innenfor flere emner og sjangere. Men jeg tror det er viktig å skjønne hva det vil si å være journalist i skjæringspunktet mellom næringsliv og myndigheter. Det er et vanlig problem at journalister fort kan bli brukt, forteller Shleynov.

På SKUP-konferansen vil komme med en rekke praktiske eksempler på hva som skiller arbeidsforholdene mellom den vestlige pressetradisjonen og arbeidsforholdene i Russland.

PÅ SKUP: Shleynov med praktiske eksempler

-Jeg skal fortelle om de problemene vi har med å gjennomføre vestlige journalistiske arbeidsmetoder her i Russland, sier Shleynov.

Han forteller om en sak han nylig skrev for avisen; om en privat virksomhet som gjorde stor suksess for staten uten særlig konkurranse med andre virksomheter. Han spurte flere kilder i bedriften om et intervju.

-Ingen ville snakke, men jeg ble tilbudt 240 000 amerikanske dollar i bestikkelser. Det takket vi selvsagt nei til, sier Sheleynov.

Takket nei til bestikkelse, fikk telefon fra Kreml

-Og da fikk vi telefon fra myndighetene og presidentkontoret! legger han til. Og understreker at i det russiske samfunnet er det sterke bånd mellom myndighetene, næringslivet og kriminelle.

-Men verre; at det er liten offentlig kontroll over myndighetene, presiserer han.
Det svake offentlige samfunnet i Russland og vanskelighetene rundt å få til en debatt - og ikke minst endringer - rundt dette, opprører ham.

-Systemkritikken blir nesten bare dårligere for hvert år. Det er liten plass for kritikk, og det er ikke mange aviser som kan målbære kritiske røster, forteller Novaya Gazeta-redaktøren.

FOTO: ScanpixAvisen kommer ut i et opplag på 500 000 to ganger i uken. Han har 100 journalister i staben, Anna Politkovskaya var en fast bidragsyter til avisen. Hennes utrettelige innsats på barikadene for ytringsfriheten og mot menneskerettighetsbruddene i Russland og i sær i Tsjetsjenia er for viktig til å stoppe med hennes bortgang.

-Arbeidet hennes vil bli videreført. Vår forsvarsskribent, Viacheslav Izmailov, tidligere offiser med felterfaring fra Afghanistan og nettopp Tsjetsjenia, har god oversikt over situasjonen i Kaukasus, avslutter Roman Shleynov.

Møt ham i samtale med Siri Lill Mannes (TV2). Og hør Aftenpostens tidligere Moskva-korrespondent Per Kristian Aale og NJs Ann-Magrit Austenås refleksjoner.

Shleynov på SKUP: lørdag klokken 12:30 i Oseberg-salen.

Shleynov på SKUP: lørdag klokken 12:30 i Oseberg-salen.

Les mer:

Om Anna Politkovskaya:

Wikipedia om Anna Politkovskaya

Tribute site 1

Tribute site 2

Samling Politkovskaya-artikler om Tsjetsjenia-krigen

Anna Politkovskaya i Washington Post

-Var Russlands samvittighet (Aftenposten)

Russisk journalist skutt og drept (Aftenposten)

Om Novaya Gazeta:

Novaya Gazeta (rus)

Wikipedia om Novaya Gazeta

Tsjetsjenia:

BBC: Terrotory profile: Chechenya

Reliefweb om situasjonen i Tsjetsjenia

Wikipedia om Tsjetsjenia

Diverse:

La Russophobe (eng)

BBC: Country profile Russia

CIA World Fact Book: Russia