Men Günther Wallraff er ikke død…

Den tyske journalisten Günter Wallraff er en legende innen den undersøkende journalistikken. Til SKUP kommer Wallraff uten forkledning.


11 år har gått siden Günter Wallraff sist gjestet SKUP. Foto: Günter Wallraff

Det er 11 år siden Günter Wallraff sist gjestet SKUP-konferansen. Mye har skjedd i verden siden den gang, men Wallraff er like aktiv som tidligere.

Nå kommer han tilbake for å fortelle om sine siste avsløringer av hverdagsrasismen i Tyskland. Igjen benyttet Wallraff seg av den kontroversielle metoden med utkledning og falsk identitet. På Wallraffs egne nettsider kan du lese mer om prosjektet.

Her finner du flere smakebiter fra programmet og kan melde deg på til SKUP-konferansen 2011

I presse- og medieverdenen er det mange selverklærte genier med selvbilder større enn Atlanterhavet. Det er dessverre sjelden synet på egen fortreffelighet stemmer særlig godt overens med de journalistiske bragder som er utført. De virkelig store journalistene, de få som forandrer verden en liten smule, er heldigvis gjerne lavmælte typer med lite behov for glamour og stjerneglitrende oppmerksomhet. En av dem er tyskeren Günther Wallraff.

Du finner knapt en journalist i hele verden som ikke har hørt om Günther Wallraff. Også det lesende og nyhetshungrige publikum over hele kloden har hørt om ham. Metodene hans kalles rett og slett å wallraffe eller ta en wallraff. Det består ganske enkelt i å kle seg ut, forandre utseende og integrere seg fullstendig i et miljø for å avsløre ulovligheter eller saker av meget viktig samfunnsmessig betydning. Denne journalistiske metoden er selvsagt svært diskutabel og vår egen Vær Varsomplakat har klare, strenge regler mot misbruk. Men Wallraff har aldri kommet fram fra sin forkledning uten å ha de mest oppsiktsvekkende og samfunnsnyttige historier å fortelle.

Mange sier at det Günther Wallraff gjør, er meget enkelt, og at han derfor i grunnen ikke fortjener all den ros som har blitt ham til del. Til det er å si at resultatene av hans journalistiske virke får tale for seg. Dessuten gjør Wallraff som sjøfareren Columbus – han får egget til å stå på tuppen på et flatt bord – simpelthen ved å kakke det fast. ”Ja, men det kunne vi også ha gjort”, sa tilhørerne. ”Jo, men jeg gjorde det”, skal Columbus ha svart.

Gjennom sin lange karriere som utkledd journalist har tyskeren Günther Wallraff avslørt groteske forhold på flere tyske arbeidsplasser på 60- og 70-tallet, hvordan politiske fanger ble behandlet og til og med torturert og hva slags holdninger og metoder som lå bak den tvilsomme journalistikken i den tyske tabloidavisen Bild Zeitung. Men mest kjent er Wallraff for sine avsløringer av hvordan det tyske samfunnet behandler gjestearbeidere og innvandrere. Wallraffs journalistikk viser et tysk samfunn der rasismen både i og utenfor arbeidslivet har de beste vilkår. Hans avsløringer fører alltid til engasjert og bred debatt, og i flere tilfelle har journalistikken hans ført til lovendringer og nye regler i arbeidslivet.

Før jul fikk jeg anledning til selv å lytte til den verdensberømte Günther Wallraff på en stor fagfestival for journalister i Odense i Danmark. Jeg må innrømme at jeg hadde ventet å oppleve en slags journalistikkens svar på Mick Jagger, men der tok jeg feil. Dypt nede fra en skinnstol fortalte en stillferdig, tynn og gråhåret Wallraff om sitt arbeid og sine metoder. Hele tiden understreket han at han utelukkende ønsket å være en slags geriljakriger for de underprivilegert og svake.

Wallraff har blitt 68 år, og de siste årene har han vært syk. Men nå er han frisk igjen og i full sving med nok en gang å avsløre tysk hverdagsrasisme. På konferansen i Odense viste han noen filmeksempler på sitt seneste arbeid. Utkledd som farget innvandrer opplever Wallraff å bli utsatt for den skammeligste rasisme på boligmarkedet i Köln og av alle ting på campingplasser i nærheten. Det er pinlig å se selvgodheten og fremmedfrykten hos den jevne tysker i disse ”under cover”- reportasjene. Som seere rødmer vi til opp over ørene. For Wallraff avslører ikke en bøllete nazi-aktig rasisme. Det vi fikk se, var helt åpenbart snille, såkalte vanlige hverdagsmennesker som dessverre var stinne av fordommer mot den fargede innvandreren.

Wallraffs nye dokumentasjon på hverdagsrasisme i Tyskland skapte naturlig nok frisk debatt på journalistkonferansen i Danmark. Landet har som kjent fått svært mye internasjonal oppmerksomhet for sin meget strenge innvandringspolitikk den siste tiden. Men også i Sverige og Norge har innvandringsmotstandere vind i seilene. Ingen tvil om at Günther Wallraff kommer til å vekke oppmerksomhet når han nå også kommer til Norge og SKUP-konferansen i Tønsberg.
 
Günter Wallraffs foredrag skjer i Osebergsalen lørdag 2. april 2011.

Meld deg på årets SKUP-konferanse her.