Dropper Vasalopp og Knausgård

SKUP-juryens tre nykommere er klar for oppgaven med skrekkblandet fryd. Med 66 prosjekter i konkurransen blir både skiløyper og bestselgerbøker liggende urørt i månedsvis.

Jens Egil Heftøy, 21.01.2011 16:18

Ingvild Jensen, Egil Sundvor og Line Noer Borrevik er de tre nye ansiktene i SKUP-juryen. I sitt første juryår må de gå løs på tidenes mest omfattende juryarbeid. Med 66 innsendte kandidater har aldri arbeidet i SKUP-juryen vært tøffere.

Låser seg inne
- Det er en imponerende liste over gode, journalistiske satsinger fra mange store og små redaksjoner. Dette viser at det er vilje, engasjement og pågangsmot i den norske journaliststanden, tross mye fokus på kutt, effektivisering og omorganisering, sier Ingvild Jensen.

Det er ikke kjent hvor stor bunken med dokumenter som juryen skal gjennom er. Retningslinjene til metoderapportskriverne ber om at rapportene ikke overstiger 20 sider. Også alt det publiserte materialet inngår i kandidatenes innsendelser. Blant dem tre bøker. Dermed må både nye og gamle jurymedlemmer belage seg på å gjennomgå et firesifret antall sider. Oppå dette kommer videoinnslag og annet multimedialt materiale. Det fører igjen til at personlige ambisjoner må legges på hylla en stund.

Her ser du listen over årets SKUP-kandidater

Drømte om Vasaloppet
- Dette er jo fantastisk for den undersøkende journalistikken, men jeg innser at det er en smule arbeidskrevende for oss som skal studere bidragene. Dermed forblir planen om å gå Vasaloppet i år en drøm, i stedet for et virkelig mareritt. Blå swix er pakket bort, og rød penn er hentet fram. Gleder meg stort til å ta fatt på oppgaven, men ser nok mer enn noen gang fram til selve SKUP-samlingen, sier Egil Sundvor i NRK.

- Bare de mange spennende titlene på rapportene innbyr til lesing, men jeg må innrømme at mengden virker en smule avskrekkende. Her må det settes opp skilt og advarsler på døren til det innerste rommet hjemme, om fullstendig ro og skjerming. Kun servering er godkjent grunn for avbrytelser, sier Jensen.

Lar Knausgård ligge
- Jeg har skriftlig kunngjort som nyttårsforsett å lese ferdig de første fem bindene av Knausgård før bind seks kommer, men det trekker jeg herved tilbake, sier Jensen..

Også Line Noer Borrevik i Stavanger Aftenblad er forberedt på en betydelig arbeidsmengde fremover. Borrevik har tidligere tjenestegjort som både styremedlem i SKUP og leder av representantskapet. Hun er dermed godt kjent med at SKUP er arbeidskrevende og la de fleste vinterplanene til side allerde da hun takket ja til vervet i juryen.

- Det er en stor jobb, og en ære å sitte i juryen.  Årets rekord understreker nok en gang at norske journalister kan og vil grave og jeg gleder meg til å gå i gang!

Foruten de tre består årets SKUP-jury av: leder Thor Woje (Romerikes Blad), Kari Aarstad Aase (VG), Svein Brurås (Høgskulen i Volda) og Anne Hovden (Bergens Tidende)

Lørdag 2. april avsløres det hvem som blir vinner av årets SKUP-pris og eventuelle diplomer. Først da kan juryen gå løs på Knausgård og andre uleste bøker.

Her melder du deg på årets SKUP-konferanse.