Hvem kommer til Frie medier-konferansen?

Hva har meksikanske redaktører, korrespondenter fra Al Jazeera, Aftenposten og TV2 til felles? Alle skal på Frie medier-konferansen i Tønsberg.

André Verløy, 15.03.2011 10:47

Journalister demonstrerer i Cairo. Foto: CC-lisens Evan Hill, AJE.

Institutt for journalistikk arrangerer den sjette Frie medier-konferansen i Tønsberg den 1. april i forkant av SKUP-konferansen. I år så står arbeidsvilkår og situasjonen for journalister i Mexico, det nordlige Afrika og Midtøsten på programmet. Vi setter også søkelyset på den generelle sikkerhetssituasjonen for journalister og hvordan vi takler påkjenningene.

Et detaljert program vil bli lagt ut etterhvert men her er noen av de du vil møte i Tønsberg den 1. april. Alle seminarene holdes på engelsk. Konferansen er gratis og inkluderer lunsj. Påmelding til Elisabeth Johansen på elisabeth.johansen@ij.no eller 69 30 41 86.

Fra dagsavisen El Siglo de Torreón i Mexico kommer sjefredaktør Javier Garza. Han får selskap av journalist Marcela Turati fra Proceso. De forteller om en journalistisk hverdag med drapstrusler, narkokarteller, organisert kriminalitet og vold. Hva gjør det med journalistikken? Fra Article 19 kommer Dario Ramirez han er ansvarlig for organisasjonens arbeid i Mexico.

De siste par månedene har vi sett store endringer i deler av Midtøsten og det nordlige Afrika. Al Jazeera var, uavhengig av plattform, stedet man som oftest gikk for siste nytt og analyser. En av kanalens Midtøsten korrespondenter, Sherine Tadros, møter du i Tønsberg. Fra TV2 kommer utenrikskorrespondent Fredrik Græsvik, en av de norske journalistene som kjenner regionen best, for å fortelle om sine inntrykk.

I et eget seminar setter vi fokus på sikkerhet og traumer. Trond Idås i Norsk Journalistlag har skrevet hovedoppgave om hvordan journalister kriser, ulykker, katastrofer og konflikter påvirker journalister. Aftenpostens Asia-korrespondent Kristin Solberg har fått føle på kroppen hvor viktig det er å tenke sikkerhet i hverdagen. Agnes Callamard leder Article 19 sitt arbeid fra London. Journalist Frank Smyth jobber for Committee to Protect Journalists, hvor han blant annet koordinerer organisasjonens sikkerhetsarbeid.

Ole Torp fra NRK leder oss gjennom dagen. Navn på individuelle debattleder blir lagt ut senere.

Frie medier-konferansen er endret fra sitt tradisjonelle format over to dager. Nå satser vi på en dagskonferanse om våren og en om høsten. IJ samarbeider allerede tett med SKUP på flere områder. Ved å legge Frie medier i forkant av SKUP-konferansen vil gi et bredere tilbud til SKUP-deltakere som er interessert og opptatt av internasjonale forhold. Vi håper også at dette vil bidra til å øke interessen for tema og at Frie medier fortsatt vil være et møtested for journalister, redaktører og andre som er opptatt av ytringsfrihet og medienes vilkår utenfor landets grenser.

Åpningen av årets konferanse vil skje kl. 10, noe som korresponderer med regiontoget fra Oslo. Konferansen avsluttes innen kl. 15:30. Alle seminarene holdes på engelsk. Konferansen er gratis og inkluderer lunsj. Konferansen er finansiert av Utenriksdepartementet og Fritt Ord. Påmelding til Elisabeth Johansen på elisabeth.johansen@ij.no eller 69 30 41 86.