Willoch: - Ikke typisk norsk å reagere på umoral

IDF-toppen Avital Leibovich gikk som ventet hardt ut mot norsk presse under Skups åpningssemninar – og fikk svar på tiltale fra en 82 år gammel ringrev.

 

Anders Park Framstad, 01.04.2011 18:56

 Avital Leibovich. FOTO: MARTHE AMANDA VANNEBO/SKUP



Fra venstre: Kåre Willoch (tidligere statsminister), Bjørn Gabrielsen (Dagens Næringsliv), John Hultgren (Aftenposten),  Knut Erik Holm (NRK), Avital Leibovich (IDF) og debattleder Håkon Haugsbø. FOTO: MARTHE AMANDA VANNEBO/SKUP



 Avital Leibovich på SKUP i uniform. FOTO: BRIAN CLIFF OLGUIN/SKUP

Den israelske forsvarstalskvinnen vakte på forhånd oppsikt med krasse uttalelser om Midtøsten-dekningen i norsk presse. Og iført full militæruniform skuffet den omstridte offiseren ikke fra scenen i Oseberg fredag ettermiddag. 

- Når norsk presse skriver om Israel er det ensidig. Det er mye å fortelle som aldri blir fortalt, sa Leibovich.

Hun anklaget norske utenriksjournalister for å underslå opplysninger fra hennes informasjonskontor, samtidig som det ble satt spørsmålstegn ved kildegrunnlaget for deler av den norske dekningen.

- Jeg tror alle som kommer til Israel og ser situasjonen med sine egne øyne vil få et annerledes inntrykk enn det man får gjennom media. Jeg lyver aldri, mine kollegaer lyver aldri - om noe skjer, vil vi stå foran kameraet og si det, hevder oberstløytnanten.

Hun kom til Tønsberg for å gi informasjonsstrømmen fra den israelske staten et ansikt, og for å skape debatt rundt balansen i norske medier.

Kom med råd

Og debatt ble det. De flere hundre journalistene i salen fikk det de hadde håpet på da tidligere statsminister Kåre Willoch fikk ordet. Tross flere år i de pensjonertes rekker viste 82-åringen at debattferdighetene fremdeles er i behold.

- Leibovich nevner ikke det grunnleggende problemet, som er okkupasjonen av Gaza, den vanskelige situasjonen for dem som lever under okkupasjonen og den fryktelige brutaliteten Israel utviser. Om hun tror at det er typisk norsk å reagere på umoral, tar hun feil, sa Willoch da han fikk ordet.

Den rutinerte politikeren kom også med et råd, direkte henvendt til sin meningsmotstander.

- Jeg mener at det er farlig for Israel selv at de nekter å lytte til kritikk basert på de internasjonalt anerkjente menneskerettighetene. Det skaper stadig mer hat. Det er svært viktig at de så fort som mulig godtar fredsforslagene fra palestinerne.

- Vi er ikke partiske

Leibovich gikk spesielt hardt ut mot dekningen til statskanalen NRK, som ble beskrevet som «uprofesjonell». Ikke overraskende var NRKs utenriksleder Knut Erik Holm uenig i dette. Han avviste alle antydninger om farget og smal dekning.

- Vi er ikke partiske, vi er balanserte og viser begge sier, hevdet Holm.

DN-kommentator Bjørn Gabrielsen og TV-profilen Fredrik Græsvik deltok også i debatten, sistnevnte over link fra Meymaneh. Begge de to journalistene høstet latter og applaus for henholdsvis mediekritikk og forsvar av Midtøsten-dekningen.