- Mediene blir en aktør

Trond Birkedals advokat sammenligner mediestormens styrke etter Birkedal-avsløringene med tsunamien i Japan. 

Helene Skjeggestad, 01.04.2011 23:26

 Advokat Arvid Sjødin diskuterer Birkedal-saken med politisk kommentator i VG, Eirik Mosveen, og sjefredaktør i Aftenposten, Hilde Haugsgjerd. FOTO: BRIAN CLIFF OLGUIN/SKUP

– Jeg hentet Birkedal i dag, og hans beskjed er at han ikke skylder pressen noe. Han mener media har gått for langt i å beskrive hans feiltrinn og karaktertrekk. Men han er sterk og har god støtte bak seg. Han kommer ikke til å la seg knekke, sier Arvid Sjødin, Trond Birkedals advokat, som hentet den tidligere ordførerkandidaten ved Åna kretsfengsel fredag. 

Senere samme kveld satt den profilerte forsvarsadvokaten i stolen på "Late Night Show".

Da Anne Lindmo ba ham beskrive de siste par ukene på jobb, trakk Sjødin paralleller til tsunamien i Japan for å beskrive pågangen fra journalister. 

 

Kritiserer mediekritikk 

Pressens håndtering av Birkedal-saken har vært tema både internt i redaksjonene og åpent i spaltene den siste uken.

Hilde Haugsgjerd, sjefredaktør i Aftenposten, sparket i gang debatten med sin lørdagskommentar ”Ruset på nakenhet”. I kommentaren kritiserte hun VG for å la en 19-åring være anonym den ene dagen, for så å stå frem med fullt navn den neste. Hun reagerer også på detaljbruken i Dagbladet og bruk av anonyme kilder og Dagsavisen. Det fikk politisk kommentator i VG, Eirik Mosveen, til å reagere.

– Jeg har problemer med å se det heroiske i å tape nyhetssaker. Riktignok tapte vi det første slaget mot Dagbladet første dag, men Aftenposten tapte alle de neste dagene. I tillegg er det umulig å si at det er ille at Frp visste noe, hvis man ikke vet hva de skulle ha visst. Det var VG og Dagbladet som fant frem denne informasjonen, var beskjeden fra Mosveen.

Haugsgjerd forsvarte kommentaren med at man bør utøve mediekritikk også under store saker, ikke bare etterpå.

– Mediene blir en aktør i slike saker, om vi er klar over det eller ikke. Det kan likevel ikke bety at man ikke skal kunne utøve kritikk mot seg selv og andre medier i en slik prosess, sier hun.