- Jeg kunne ikke leve med dommen

Åsne Seierstad mener at hun ikke kunne akseptere å være dømt for sin journalistikk.

Helene Skjeggestad, 02.04.2011 10:01

 FOTO: BRIAN CLIFF OLGUIN/SKUP

I år er det ti år siden Åsne Seierstad ga ut boken "Bokhandleren i Kabul". For Seierstad ble boken starten på et eventyr og et mareritt. Ros, priser og berømmelse, ble etterfulgt av rettsaker og i fjor sommer ble hun dømt for privatlivets fred. Og anket.

- Jeg ble dømt for arbeidet mitt, det kunne jeg ikke leve med. Jeg ville ha vært ferdig som journalist, sa Seierstad fra scenen på Sk-konferansen i Tønsberg.

Hovedkritikken mot boka er at Seierstad ikke er tydelig tilstede i teksten.

- Det var mamma som først sa det, at hun sleit med å vite hvor jeg var til enhver tid. Det er vel det samme som andre har kritisert: Hva har egentlig skjedd? Hvor er journalisten? I etterkant ser jeg at det er ting jeg ikke hadde trengt å ta med. Men jeg ønsket bare å vise at de snakker om flere av de samme tingene i Afghanistan som i Norge, forklarer Seierstad.

En av kritikerne av Seierstad er Flemming Rose fra Jyllands-Posten. Han slaktet i sin tid Seierstads bok fra Tsjetsjenia.

- Jeg har noen prinsipielle problemer med Åsnes journalistikk som i all hovedsak bunner i dokumentasjon. Når man tar i bruk slike litterære metoder, stiller det et høyere krav til research. Man kan ikke bare gå inn i et barns hode, sier Rose.