Rose: - Man kan ikke trues til taushet

Ytringsfrihetens grenser mot Muhammed-karikaturene. 

Lars Heltne, 02.04.2011 11:15

 William Nygaard og Flemming Rose var ikke enige med Bernt Olufsen. FOTO: MARTHE AMANDA VANNEBO/SKUP

Tidligere forlagsdirektør William Nygaard, Jyllands-Postens Flemming Rose, professor i religionsvitenskap Anne Roald og VGs nylige avgåtte redaktør Bernt Olufsen satt i panelet under temaet «Ytringsfrihetens grenser». Der ble nesten hele taletiden viet til trykkingen av Muhammed-karikaturene.

Mest oppmerksomhet fikk Rose og Olufsen, som hadde vurdert publiseringen av tegningene annerledes. Rose trykket tegningene i Jyllands-Posten i 2005, mens Olufsen valgte å ikke vise dem i VG.

- Det var en helthetsvurdering, der både sikkerheten for mine ansatte og krenkelsen av tusenvis av lesere ble tatt med i betraktning. På det tidspunktet så jeg heller ikke at det ville tilføre avisen noe vesentlig nytt, men jeg ser i ettertid hvor stor symbolverdi de har fått. Som redaktør synes jeg det er greit å ikke være med på en kollektiv provokasjon, forteller Olufsen.

Anne Roald støtter Olufsen, og mener det må være andre former for brobygging mellom forskjellige kulturer. Hun forklarer også at volden og opprørene i ettertid av publiseringene som muslimenes forsvarsmekanisme. Det lot Rose seg provosere av.

- Det ville være det samme som å si at en kvinne med kort skjørt inviterer til voldtekt. Som medlemmer av et demokratisk samfunn er ytringsfriheten en verdi. Da har vi rett til å trykke tegninger som dette, fastslår Rose.

Han forstår også at folk føler seg krenket, men at det ikke bør hindre ytringsfriheten.

- Jeg blir krenket av noe hver gang jeg ser på TV eller leser en avis. Skulle alle ta slike hensyn hver dag, ville den offentlige debatten bli kjedelig. Man kan ikke trues til taushet heller.