Møttes til oppgjør om Wikileaks

For ett år siden samarbeidet de om den første store krigslekkasjen fra Wikileaks. Nå er det full skjæring mellom The Guardian og Wikileaks. Oppgjøret tok de på Skup. 


 The Guardian-journalistene sammen med Kristinn Hrafnsson fra Wikileaks og møteleder Kristoffer Rønneberg. FOTO: MARTHE AMANDA VANNEBO/SKUP



 Nick Davies og David Leigh forteller. FOTO: MARTHE AMANDA VANNEBO/SKUP

The Guardians to journalister, David Leigh og Nick Davies, fikk gulvet først for å presentere sin side av saken i krangelen med Wikileaks rundt Guardians journalistikk på de mange hundre tusen lekkede dokumentene.

- Du burde skamme deg, kom det hardt fra The Guardian-journalist David Leigh til Wikileaks' Kristinn Hrafnsson.
- Nei, du burde skamme deg for hvordan du har omtalt Julian Assange, repliserte Hrafnsson i Oseberg.

Avisen var før en av Wikileaks' fem eksklusive samarbeidspartnere. Nå har organisasjonen tidoblet tallet på redaksjoner, men The Guardian er ikke lenger med.

- The Guardian er ikke med. De har undervudert Wikileaks i både levetid og fremtidige rolle. Men vi har 50 andre aviser rundt i verden som vi samarbeider med, sier Kristin Hrafnsson, talsperson for Wikileaks. 

Vanskelig å nå gjennom
De to fortalte også om hvordan de jobbet med dokumentene, og hvor vanskelig det var å kjempe om oppmerksomheten med PR-maskineriet til Pentagon. 

 - Det tragiske med denne saken er at kommunikasjonsapparatet klarte å snu våre kritiske saker om krigen i Afghanistan til å handle om mediene som publiserte dem: The Guardian, The New York Times og Julian Assange. Det er som en finger skulle pekt på månen, og alle fokuserer på fingeren. Vi var fingeren, men krigen var månen. Den ble helt glemt. Vi har ikke klart å stoppe noe, sier Nick Davies, journalist i The Guardian.

Det har vært et voldsom år for organisasjonen Wikileaks, forteller talsmann for organisasjonen, Kristinn Hrafnsson. 

- Vi har blitt angrepet fra alle kanter,også fra våre partnere. I tillegg fikk vi ikke den reaksjonen på den første lekkasjen som vi ønsket. Alle ville ha Wikileaks og historien om Julian Assange, det var nesten ingenting om selve videoen. Det var en klisjé – ingen ville snakke om materialet. Det fortalte oss at vi måtte legge en annen mediestrategi. Vi hadde et forslag om at vi måtte lage et formelt samarbeid med media for å få materialet ut, sier Hrafnsson.

Varsler nye lekkasjer
Han varsler nye lekkasjer i nær fremtid. 

- Ja, det kommer en ny pakke som vi jobber med. Det er viktig, og jeg kommer ikke til å si hva den inneholder. Det er vanskelig å toppe de forrige lekkasjonene, men det kommer til å bli en viktig lekkasjone og vi har opprettet kontakt med en rekke medier allerede, sier Hrafnsson.