Vil hjelpe kollegaene

Paul Radu har gjort det lettere for journalister å følge penger over grensene.

Lars Heltne, 02.04.2011 14:07

Paul Radu FOTO: MARTHE AMANDA VANNEBO/SKUP

Rumeneren har jobbet lenge med korrupsjon på tvers av landegrensene, men innrømmer at det er en vanskelig jobb.

- Sammen med noen kollegaer prøvde jeg å spore opp eieren av et fly som landet i Thailand fult av våpen til Iran. Til slutt endte vi opp hos en Burger King-ansatt i New Zealand som hadde startet en rekke selskaper uten å vite det selv. Informasjonen er vanskelig å spore opp, forteller Radu på seminaret «Follow the money»

Selv om det ikke er uvanlig at selskaper gjemmer seg bak slike personer, eller «proxyer», er det ikke umulig å finne de virkelige eierne. Likevel tar det tid. På sine sider, investigativedashboard.org, har han derfor samlet offentlige registre fra en rekke land på samme side. Slik har hundrevis av databaser havnet på ett sted, der både firmanavn og privatpersoner kan søkes etter.

 

Fronter samarbeid

Databasen kan likevel ikke gjøre all jobben alene . Nøkkelen til suksess ligger like mye i samarbeid på tvers av grensene.

- Tilsynelatende ubetydelige opplysninger kan være vesentlig i et annet land. Hvis en rumener blir pågrepet i Albania, kan vedkommende være ukjent for det lokale politiet. Samtidig kan personen gi mange treff i databasene i hjemlandet. Derfor er dialogen med utenlandske kollegaer veldig viktig. De kan også komme med innsyn og vinklinger som en ikke hadde tenkt på selv, sier Radu.

Neste skritt på veien er å lage en fellesside for journalister.

- Det ville vært bra å få i stand en slik side. Her kan journalister legge inn forespørsler og be om hjelp og tips av andre til å søke i databaser. Kompetansen der ute er stor, og den vil vi dra nytte av, sier han.