- Et hardt sosialt press

Hvordan grave på et sted der alle kjenner alle?

Anne Skalleberg Gjerde, 02.04.2011 14:55

- Jeg har blitt kalt en kommunistisk fascistjævel, sier Håkon Borud, redaktør i Tønsbergs Blad.

 

Hans avis redaksjon gravde fram saken om ordfører Per Arne Olsens (Frp) etisk problematiske leilighetskjøp. Men etisk problematisk kan det også bli når lokalavisjournalister begynner å grave.

 

- Ikke alle lokalavisjournalister er villige til å ta kostnaden journalistrollen fører med seg. Når man er kritisk, risikerer man ikke bare å miste en kilde, men også venner og bekjente. Man må tale at folk blur sure, men det er en forskjell på om Siv Jensen blir sur på deg og om naboen din blir det, sier Borud.

 

Han understreker også at avisledere ikke bør forvente en samlet redaksjon som heier fram et graveprosjekt.

 

- En slik kulturendring tar tid.

 

Fikk stanset saken

Heller ikke Telemarksavisa-journalist Dan Hagen ble heiet fram da han startet gravingen - verken av redaktøren sin eller av lokalbefolkningen. Hans avsløring av den ulovlige utbyggingen av Odd Grenlands stadion, skapte ubehageligheter. Én sak ble stanset av redaktøren. En annen kom ikke på trykk før 11 dager etter at den var ferdig.

 

- Jeg opplevde et hardt sosialt press. Ordføreren stoppet meg i byen og sa at dette kunne jeg ingenting om, og jeg har blitt hengt ut som fanden selv av fanatiske Odd Grenland-fans, sier Hagen.

 

Fest, med bakrus

Frode Rekve, leder ved Institutt for journalistikk, mener det er mye patriotisme i lokalavisredaksjoner. Selv opplevde han problematiske dobbeltroller da han var redaktør i Halden Arbeiderblad, der eierne - Arbeiderpartiet - også var de som styrte byen.

 

- Da vi satte i gang med å undersøke hvordan Halden kommune styres, var det stor entusiasme og hjemme-alene-fest-stemning i redaksjonen. Men bakrusen kom da journalister opplevde å få ubehagelige henvendelser i etterkant av sakene, sier Rekve.

 

Selv ble han forsøkt oppsagt av styret i HA, besteående av Ap-topper. Det resulterte i stedet med at styret trakk seg, og Rekve fikk bli. Trass i ubehageligheter, angrer han ikke på gravingen.

 

- Vi opplevde et voldsomt engasjement fra publikum, og ble i en periode forandret til å bli en debattavis fordi det kom så mange leserinnleg, sier Rekve.