Slik vinner du Skup-prisen neste år

 Offentlighetsvalget mener at ved deres hjelp, kan du bli neste års SKUP-vinner.

Helene Skjeggestad, 02.04.2011 15:49

 Arne Jensen og Berit Nyman i Offentlighetsutvalget gir akutt-bistand. FOTO: BRIAN CLIFF OLGUIN/SKUP



 Kristine Foss, jurist i Norsk Presseforbund. FOTO: BRIAN CLIFF OLGUIN/SKUP

- I nesten alle Skup-rapporter nevner journalistene kjennskap til Offentlighetsloven som viktig i deres arbeid. Loven er rett og slett et utrolig godt journalistisk verktøy, Kristine Foss, jurist i Norsk Presseforbund og sekretær i Offentlighetsutvalget.

I anledning Skup-konferansen har Offentlighetsutvalget opprettet Åpenhetsakutten – en stand hvor journalister kan komme innom med alle mulige spørsmål innen offentlighet, innsyn, lover og regler.

- Jeg merker at mange journalister har lyst til å vite mer om retten til innsyn. Folk stiller gode spørsmål og i pausene har det vært jevn pågang på akutten. Det er jo ikke så rart, kjenner man til Offentlighetsloven har man en unik mulighet til å skaffe seg eksklusive saker, sier Foss.

I anledningen kommer hun også med fem konkrete tips til journalister som har lyst til å være med i kampen om SKUP-prisene i årene som kommer:

1. Krev alltid innsyn i alle dokumenter når du begynner å jobbe med en sak.
2. Ikke gi deg! Journalister pleier aldri å gi seg, men når det kommer til Offentlighetsloven er det akkurat som om det ikke gjelder. Ikke ta nei, for et nei. Klag på alt.
3. Krev alltid en lovhjemmel.
4. Bruk offentlighet.no, der finnes det flere eksempler på klager og mye annen informasjon.
5. Lær av dine kollegaer.