Günter Wallraff: - Jeg er ingen Borat

 Günter Wallraff forsvarer sin utkledning som somalier.

Anne Skalleberg Gjerde, 02.04.2011 17:53

 FOTO: MARTHE AMANDA VANNEBO/SKUP

- Det ble mer fokus på meg og min forkledning, enn debatt om de rasistiske kommentarene jeg framprovoserte. Jeg er ikke som Borat, slik noen har framstilt meg. Jeg er en vennlig, snill og redelig mann, og slik oppførte jeg meg i rollen også. Den eneste forskjellen var at jeg så yngre og bedre ut - og hadde mørk teatersminke, sier Günther Wallraff.

I sin nyeste bok, "Fra den vidunderlige nye verden" fra 2009, avslører den levende, tyske journalistlegenden hverdagsrasismen - utkledd som en somalier.

Ble film
Prosjektet har også resultert i filmen "Svart på hvitt", der en mørkhudet Wallraff er utstyrt med skjult kamera. Han forteller at en slik metodikk har blitt atskillig lettere i dag, enn da han spilte rollen som den tyrkiske fremmedarbeideren Ali på tampen av 70-tallet.

- Den gangen forsøkte jeg meg med et kamera i vesken. Det veide 7,5 kilo og var ikke særlig skjult, sier Wallraff.

- Privatsfæren er hellig
68-åringen har siden 60-tallet avslørt kritikkverdige forhold i det tyske samfunnet, ved å gå undercover over en lengre periode. Spesielt kjent er hans avsløringer fra innsiden av den tabloide avisen BildZeitung i 1977. I kjølvannet av denne saken har det fulgt en rekke rettssaker mot Wallraff og hans metode.

- Høyesterett har avgjort at rollejournalistikken er en legitim metode, nettopp på grunn av feilutviklingen i Bild og andre liknende aviser. Én grense går jeg imidlertid aldri over, og det er privatsfæren. Og det selv om det er snakk om det verste fiende. Der hvor Bilds og andre skandale- og tabloidmagasiners arbeid begynner, slutter med andre ord mitt, sier Wallraff.