Diplom ved hjelp av iranske dokumenter

  Kjetil Sæter avslørte Thule Drilling. 

Helene Skjeggestad, 03.04.2011 12:36

 Den ferske Skup-diplomvinneren fortalte. FOTO: MARTHE AMANDA VANNEBO/SKUP

Det startet med en melding om 40 stjålne containere. Det endte med historien om en norsk investor som handlet med milliarder av kroner - og et Skup-diplom. 

Iranske dokumenter, regnskap i flere internasjonale selskap og et lunsjmøte på Pascal. For Kjetil Sæter handler årets Skup-diplom om å samle sammen alle trådene i en utrolig historie om økonomisk kriminalitet.

- Dette er kanskje ikke den mest tilgjengelige saken, men det er snakk om enorme verdier. For eksempel var kravet i boet på fire milliarder kroner, en av de største konkursene i norgeshistorien, sier Sæter, mens han forteller om hvordan han har jobbet med saken om Thule Drilling og Anders-Ivar Olsen.

 

Containere

I 2005 var riggratene høye og mange selskaper ønsket å bygge borerigg. Thule Drilling ville delta i borerigg-bonanzaen. De fikk oppdrag i Emiratene, men havnet i konflikt med verftet de skulle bygge for. For Sæter ble det for alvor interessant da det begynte å rakne for selskapet og han kom over en melding om at 40 containere hadde blitt stjålet til Iran.

- Det startet med at jeg bare ville sjekke om det stemte at containerne var stjålet. Så fikk jeg tilgang til noen iranske dokumenter og regnskap som fortalte denne historien. Men i dette arbeidet dukket det plutselig opp et norsk navn. Investor Anders-Ivar Olsen.

 

Den norske investoren

Sæter fikk støtte til å gå videre på saken om Olsen og finne ut hvem han var. Etter lange dager med nesen i amerikanske rettsdokumenter klarte han å rulle opp en enorm historie om hvordan Olsen har skjulte verdier i tre skatteparadiser, at han var mellomleddet i milliardsalg av alumina som han ville holde hemmelig. Milliarder av kroner har gått gjennom denne mannen.

- Det løsnet for alvor da vi fant en underskrift nederst på et dokument. Da fikk vi til en historie som aldri har blitt fortalt før. Om en norsk mann som forvalter milliarder av kroner i skjul, sier Sæter.