Fant billetthaiene

 Espen Sandli og Torgeir Krokfjord skulle bare lage en sak om en arrestasjon – det endte med en artikkelserie som sjokkerte en hel fotballverden.

Lars Heltne, 03.04.2011 13:30

Dagblad-journalistene Espen Sandli og Torgeir Krokfjord. FOTO: BRIAN CLIFF OLGUIN/SKUP

Dagbladet-duoen stiftet bekjentskap med det norske svartebørsselskapet Euroteam da to av de ansatte ble arrestert i fjor. Da visste de ikke at selskapet hadde omsatt for milliardbeløp ved å selge andres varer. Selskapet tjente enorme summer på å selge billetter til fotball-VM i fjor. På toppen av kjeden sto FIFAs visepresident Jack Warner.

- Vi visste ikke så mye om korrupsjon og svartebørshandel før vi begynte arbeidet i fjor. I tillegg har vi flere ganger trodd at vi var ferdige, men snøballen hadde bare så vidt begynt å rulle, sier de.

Frontet internasjonalt
Den første arrestasjonssaken førte til et tips som tok journalistene på innsiden av en verden med svindlere. Etter mange møter og samtaler med sentrale personer i Euroteam-miljøet, fikk Krokfjord og Sandli tilgang til mailkorrespondanser de hadde med Warner i FIFA. Visepresidenten i verdens største fotballorgan sørget for å forsyne svartebørsmarkedet med billetter som var ment for media. Det ble plukket opp av Andrew Jennings i BBC, som er en av Englands mest kjente gravejournalister.

Dermed ble nordmennenes bidrag tatt med i en dokumentaren som felte en knusende dom over Warner.

- Warner mente media hadde skylda for at England ikke fikk VM i 2018. Der var altså vi delaktige, og fikk mange stygge blikk for det. Heldigvis var det også en motivasjon for andre til å være med å avdekke all korrupsjonen i FIFA, sier Krokfjord.

Blir ikke arbeidsledige
Duoen presenterte saken på Skup, men det betyr ikke at arbeidet er ferdig. Tvert i mot.

- Det er FIFA-valg i juni, og da blir det spennende å se hvem som går og hvem som får bli. Fremover er det også interessant å følge hva som skjer i svartebørsmarkedet i forkant av de neste store mesterskapene. Det hadde vært moro å dra til VM i Qatar, smiler Sandli.

Selv om saken ruller videre, er det likevel viktig å gjøre andre ting.

- En blir jo litt sprø av å jobbe med samme sak hele tiden, men nyhetsbildet krever jo at vi fortløpende må begynne på noe nytt. Samtidig er vi ikke lei av saken om billetthaiene. Den skal vi ha mye moro med i årene som kommer, slår de fast.