Slik avslørte de kommunenes eldrebløff
Det ligger nitid arbeid bak årets SKUP-prisvinnenede reportasjer. 
Anders Park Framstad, 03.04.2011 13:54

TV 2-journalistene da de fikk pris i går. FOTO: MARTHE AMANDA VANNEBO/SKUP

 Steinar Figved, Robin Idland Krüger og Asbjørn Øyhovden i TV 2 Nyhetene fikk denne helgen den prestisjetunge SKUP-prisen for reportasjeserien «Eldrebølgen», som handler om manglende sykehjemsplasser i helsenorge. De tre journalistene delte søndag sine arbeidserfaringer med flere hundre kolleger på konferansens siste dag.

I den prisvinnene reportasjeserien forsøkte journalistene å la eldres enkeltskjebner gi ansikter til et enormt statistikkmateriale. Og historiene til Hjørdis Evensen og Kåre Tendø vakte oppsikt og utgjorde en forskjell landet over.

- Det mest fantastiske øyeblikket for meg var da Tendø, etter syv-åtte måneder, fikk reise til et sykehjem der han møtte sin gamle bestevenn, sier Øyhovden.

«Eldrebølgen»-sakene er bygget på innsamlet tallmateriale fra alle landets kommuner. Journalistene hentet inn denne dataen gjennom bruk av elektroniske spørreskjemaer og telefonintervjuer - god gammeldags masing. De etterspurte og mottok i tillegg en rekke historier fra fortvilede eldre og deres pårørende.

- Vi la ut en liste med de 194 kommunene som hevdet at ingen sto i kø hos dem. Responsen var enorm, det var en folkeaksjon, vi fikk masse tips, sier Figved.

Journalistene avdekket også sprik mellom regjeringens planlagte utbygging av sykehjem, og det reelle tallet på nye sykehjemsplasser. Sakene fått politiske etterspill; Fylkesmennene ble beordret til å granske situasjonen i sine kommuner, og det er åpnet tilsynssak i to av dem.