Skavlan og Wallraff kommer – gjør du?

Påmeldingen til SKUP 2011 har startet. Blant deltakerne i år er Günter Wallraff og Fredrik Skavlan. Les mer om årets konferanse og meld deg på.

Jens Egil Heftøy, 18.01.2011 14:04


1. til 3. april 2011 avholdes den 21. SKUP-konferansen. Stedet er Quality Hotel Tønsberg –  og Günter Wallraff, Fredrik Skavlan, Sheri Fink og Janus Metz noen av foredragsholderne du vil finne på årets største faglige og sosiale happening for undersøkende journalistikk.

Her melder du deg på SKUP-konferansen 2011.

Styret har jobbet intensivt med programarbeidet siden i fjor sommer, og er nå endelig klare til å fortelle litt om hva som venter årets konferansedeltakere:

- Vi er utrolig stolte av nok en gang å kunne presentere en høydare av et program, med over 60 seminarer og kremen av fagfolk fra inn - og utland. I år er hovedsporene overvåkning, nordisk samarbeid, kommunevalget, storytelling og framtidas gravejournalistikk. Som før har vi en lang rekke CAR-kurs, kunnskapsløft og Slik-gjorde-vi-det-seminar, i tillegg til et bredt spekter av åpne seminarer med inspirasjon, debatt og metode. Ambisjonen vår har vært at det skal være vanskelig å velge hvilket seminar du skal gå på. Denne gangen får deltagerne garantert et luksusproblem, sier SKUP-leder Heidi Molstad Andresen.


11 år har gått siden Günter Wallraff sist gjestet SKUP. Foto: Günter Wallraff

På SKUP 2011 kan du både overvære utenlandsk forsvarspersonell hudflette norske journalister og PFU diskutere sakene sine for åpen scene, hoppe på en busstur i Sven Foyns fotspor eller høre Pulitzer-vinnere og hotshots som Fredrik Skavlan og Günter Walraff dele sine arbeidshemmeligheter - om du ikke heller vil sette deg på skolebenken å lære deg juss eller dypdykke i den metodiske verktøykassa på et av CAR-kursene.

Som før møtes også mennesker som helst ikke vil møte hverandre i Anne Lindmos Late Night Show på fredag – mens lørdagskvelden avsluttes med gallamiddag og utdeling av SKUP-prisen.

- Det er tydelig at SKUP har høy kred også utenfor landegrensene – responsen fra de forespurte foredragsholderne har generelt vært svært positiv. Å i det hele tatt komme i fasen «hvem skal ut» sier mye om hvilket renommé konferansen har fått. Det er moro - veldig moro, sier Heidi Molstad Andresen.

Her er noen smakebiter fra årets program


Legenden:

Utkledd og sminket som farget innvandrer avslørte Wallraff hverdagsrasismen som råder i Tyskland. I år returnerer Günter Wallraff returnerer til SKUP, 11 år etter at han sist gjestet konferansen.


Fredrik Skavlan er klar for årets SKUP-konferanse. Foto: Mette Randem/NRK


Norden i fokus:

Fredrik Skavlan leder Nordens største talkshow. På SKUP forteller han hvilke utfordringer og fordeler det er å arbeide på tvers av de nordiske landegrensene. Vet du forresten hvordan du finner frem i den danske statsforvaltningen? Postlisteorakelet Per Anders Johansen og hans nordiske venner viser veien.

Framtidas gravejournalistikk:
Undersøkende journalistikk er ikke lenger forbeholdt de store og mektige avisredaksjonene. I USA har flere små, uavhengige redaksjoner stått bak en rekke større avsløringer de siste årene. Sheri Fink i Propublica ble den første nettjournalist til å vinne den prestisjetunge Pulitzer-prisen. Hun og sjefen hennes kommer til SKUP for å snakke om fremtidens gravejournalistikk.



Wikileaks:
På fjorårets konferanse var en ukjent australiener et av trekkplasterne. Der møtte han The Guardians graveredaktør David Leigh. Det ble starten på samarbeidet mellom varslernettstedet og den britiske avisen. Til SKUP 2011 kommer Leigh, sammen med sin stjernereporter Nick Davies.

Storytelling:
Filmskaperen Janus Metz skapte rabalder i Danmark med dokumentarfilmen som viste den rå virkeligheten til danske soldater i Afghanistan. I Tønsberg forteller han om virkemidler og hvordan han bygde opp fortellingen. Vi utfordrer også noen av bransjens ypperste skribenter i spørsmålet om hvilke friheter man har lov å ta seg når man bruker fortellende journalistikk som metode.

Kommunevalget 2011:
Det er 162 dager igjen til Kommune- og Fylkestingsvalget etter at SKUP-konferansen er avsluttet 2. april. Det betyr at det er på høy tid å starte forberedelsene til valgdekningen. I løpet av SKUP-helgen får du kunnskapen du trenger for å gjøre en skikkelig lokalvalgsdekning.

Overvåkning:
Ambassadesakene, NAV, Wikileaks og Datalagringsdirektivet. Det siste året har handlet mye om overvåkning og lekkasjer. Hvilken betydning får det for den undersøkende journalistikken om datalagringsdirektivet innføres? Hvor godt passer du egentlig på sikkerheten til kildene dine?

Direkte innsyn:
Presseforbundets Offentlighetsutvalg stiller mannsterke på årets SKUP-konferanse. De vil bistå med innsynsbegjæringer, råd og klageprosesser. Kanskje finner du neste års SKUP-vinner på årets konferanse? PFU flytter også møtet sitt til Tønsberg, og diskuterer de vanskelige sakene for åpen scene og mikrofon.

Praktisk informasjon
Konferanseavgiften er: 2.500 kr.
For studenter, arbeidsledige og pensjonister: 1.600 kr.
Deltakere som ikke kvalifiserer til medlemsskap i en av
presseorganisasjonene: 6.800 kr.

Hotellpriser inkl fullpensjon: 3.500 kr. for enkeltrom
3.100 kroner pr pers i dobbeltrom

Dagpakke om du ikke skal overnatte: 1.960 kr

Påmeldingsfrist 28. februar.

Her melder du deg på SKUP 2011


PS: I forkant av årets SKUP-konferanse arrangeres som vanlig både SKUP og IJs Graveskole og Arbeidslederskolen.

Her kan du lese mer om de to kursene og melde deg på.