Dette skjer på SKUP

Om få dager braker det løs med den 21. SKUP-konferansen. Årets konferanse kan by på over 60 ulike seminarer. Her ser du mer av hva du kan vente deg fra 1. til 3. april.

Jens Egil Heftøy, 09.03.2011 13:15

HER MELDER DU DEG PÅ ÅRETS SKUP-KONFERANSE

Programmet for årets SKUP-konferanse oppdateres løpende. Under har vi samlet noen av godbitene du får oppleve i Tønsberg fra 1. til 3. april.

Offentlighet: Slik får du mer innsyn

NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud viser hvilke muligheter som ligger i den nye offentlighetsloven og miljøinformasjonsloven. Dette er kurset for deg som vil grave dypere. Lindahl Nyrud deltar også i Offentlighetsutvalgets akuttberedskap under konferansen. Her kan du spørre landets fremste offentlighetseksperter om råd og veiledning til å få dokumentene du sikler etter.

Offentlighetsutvalgets akutt

Norsk Presseforbunds Offentlighetsutvalg stiller med de skarpeste innsynsjegerne på årets SKUP-konferanse. Her får du tips om hvor du finner skup i postjournalen, lær deg å klage på 1-2-3, kom deg inn på kommunestyrenes arbeidsmøter, lær deg å klage over domstolenes referatforbud eller få offentlighetsbistand i en sak du holder på med akkurat nå. En unik mulighet til å spørre noen av Norges fremste offentlighetseksperter om alt du lurer på!

Nordisk offentlighet: Slik finner du frem hos naboen
Aftenpostens postlisteorakel, Per Anders Johansen, får besøk av to av sine nordiske motstykker. Sveriges Televisions databaseredaktør Helena Bengtsson og Danmarks Radios Bruno Ingemann vil i løpet av en time på SKUP åpne dører du ikke visste eksisterte.

Blant spørsmålene du får svar på er: Hva som er offentlig og hva som er hemmelig i Danmark, Sverige og Norge. Hvilke rettsdokumenter er offentlig, hvordan få innsyn i regnskaper og hvordan finne offentlig statistikk.


Morten Hansen fra SKUPs danske søsterorganisasjon leder Nordisk Workshop

Nordisk workshop
Hvordan knytter vi kontakter på tvers av de nordiske grensene? Hvilke temaer egner seg for samarbeid? Hvordan skaffe felles finansiering, jobbe fram prosjekter i fellesskap, dele research og resultater - og hvordan planlegger vi felles publisering?

På dette nettverksmøtet er det deltagerne som har ordet. Kanskje du finner din framtidige samarbeidspartner her?
Ordstyrere: Eeva Simola (Finland) og Morten Hansen (Danmark)

Nordisk: På tvers av grensene
Den danske frilansjournalisten Tom Heinemann har i mange år samarbeidet med nordiske kolleger på omfattende prosjekter. Han har blant annet vunnet den danske FUJ-prisen for sitt samarbeid med Erling Borgen. I det siste har hans film om Nobelprisvinner Muhammad Yunus og mikrokreditt skapt internasjonale overskrifter.

Før valget: Der alle kjenner alle, kjenner gravejournalistikken sine grenser.
Et lokalvalg burde være høysesong for lokaljournalistikk. Er det fleip eller fakta at lokalpressen svikter sitt samfunnsoppdrag?
TA-journalist Dan Hagens gravesak ble liggende i tolv dager. Kan tette bånd mellom redaktør og ordfører være årsaken?
Da IJ-leder Frode Rekve satt i redaktørstolen, var det journalistene som ikke ville grave.
Å være kritisk lokalt er ubehagelig og nødvendig, mener Håkon Borud i Tønsberg Blad. De parkerte en ordfører da de gransket en garasje og et leilighetskjøp.
LLA-leder Rune Hetland vil at lokalpressen skal bidra til økt valgdeltagelse. Passer det å spre politikerforakt, da?

Før valget: Bli en bedre kommunegraver
SKUP-styrets egen prisvinner, Siri Gedde-Dahl fra Aftenposten, og Varingens «terrier» for innsyn og offentlighet, Vegard Førland Venli, vil gi deg en times ekspresskursing i kommunegraving – «Bøllekurs for lokaljournalister».

I artikkelserien «Kampen om kommuneformuen» har Aftenposten og Siri avdekket maktmisbruk og rolleblanding i mange norske kommuner. I Varingen har Vegard avdekket Nittedals egen «Terra-skandale».  Sammen gir de deg tipsene om hvordan makten kan tittes i kortene.

Før valget: Faktasjekk.no
Kan vi stole på lokalpolitikerne? Hjelp dine lesere i å avgjøre dette under årets kommunevalgkamp! Helge O. Svela og Christian Lura fra Bergens Tidende vant Skup-diplom for faktasjekk.no. På Skup røper de teknikkene for hvordan du effektivt kan ettergå politiske påstander og løfter.


Tidligere forlagsdirektør William Nygaard deltar i paneldebatten om ytringsfrihetens grenser. Etter debatten forteller Odd Isungset om sitt årelange arbeid med Nygaard-saken.

Hvem skjøt William Nygaard?
Attentatet mot William Nygaard i 1993 var et anslag mot ytringsfriheten og den resultatløse etterforskningen er et nasjonalt traume, mener Odd Isungset.  Han har aldri gitt opp å komme til bunns.
Isungset har laget fire TV-dokumentarer og skrevet to bøker om Nygaard-saken. Han var vaktsjef i TV2 den dagen det skjedde, og jobbet aktivt journalistisk med saken fra 1995-1996. Han fikk SKUP-diplom i 2000 for arbeidet med boka "Attentatet" og to av dokumentarene. Juryen beskrev boka som et monument i kampen for det frie ord.

Ytringsfrihetens grenser
Fra Salman Rushie til Muhammed‑tegningene. Er vestlige medier ytringsfrihetens våpendragere eller kyniske kommersielle aktører?
Når er det riktig å trykke tekst og bilder som sårer andre? Hvor går grensen mellom redaksjonell vurdering og selvsensur? Hva formidler vi om andres tolkningsrammer og forståelse? Dette er noen av spørsmålene vi diskuterer på årets SKUP-konferanse.
Forlagssjef William Nygaard, Jyllandspostens Flemming Rose, professor i religionsvitenskap Anne Roald og VGs nylig avtroppede sjefredaktør Bernt Olufsen møtes til debatt.


Jo Bech-Karlsen, Åsne Seierstad og Carsten Jensen tar debatten om hvilke literære virkemidler som journalister kan bruke.

Når journalistene forteller: Hvor går grensene?

Journalistikk er ikke stenografi, har Åsne Seierstad uttalt. Men hvor langt kan journalister gå i bruk av litterære virkemidler? Seierstad kommer til SKUP-konferansen sammen med journalist og forfatter Carsten Jensen og førsteamanuensis Jo Bech-Karlsen for å snakke om skrivekunst og fortellermetoder, og hvor grensene går i fortellende journalistikk.
 


Aftenposten og lekkasjen av en lekkasje
Aftenposten fikk tilgang til de 251.287 Cablegate-dokumentene uten at Wikileaks-sjefen Julian Assange visste noe om det. Journalistene Jan Gunnar Furuly, Per Anders Johansen og nyhetsredaktør Ole Erik Almlid forteller om hvordan avisen organiserte gravejakten i dokumentene som tilsvarer teksten i 500 bibler, og senere innledet internasjonalt samarbeid om materialet.

Øst er ikke øst
Hvordan skaffe seg kilder og jobbe med en konflikt som bare blir mer og mer intens? Forfatterne Laila Bokhari og Kristin Solberg guider og forteller om islam, terrorisme og landet som eksporterer flest selvmordsbombere.

Laila Bokhari (bildet) og Aftenpostens Kristin Solberg gir de beste rådene for arbeid i Pakistan.



PR-maskineriet. Slik manipuleres pressen
En stadig mer utspekulert informasjonsbransje er den største trusselen mot undersøkende journalistikk. Det mener tidligere BBC-journalist Nicholas Jones.

Jones har fulgt britisk politikk på nært hold i 50 år. De senere årene har spindoctorene blitt stadig mer utspekulert i sine metoder for å få journalistene til å jobbe i favør av deres politikere. Jones vil avsløre mediemanipulatorenes triks, i god tid før vårt hjemmelige lokalvalg.

Pressens Faglige Utvalg
PFU behandlet 291 saker i 2010. Under årets SKUP-konferanse behandler utvalget saker for åpen scene. Gjennom hele lørdagen kan konferansedeltakerne følge PFUs behandling. Saksliste offentliggjøres før konferansen.

Fremtidens gravejournalistikk: Propublica
Sheri Fink ble den første nettjournalist som vant en Pulitzer-pris. Artikkelen «The Deadly Choices at Memorial» handlet om de grusomme valgene mellom liv og død på et sykehus i New Orleans etter orkanen Katrinas herjinger. Artikkelen ble også publisert i New York Times Magazine.

Amanda Michel er distribusjonssjef i Propublica. Hun har ansvar for at den uavhengige redaksjonen får oppmerksomhet rundt sakene de lager. Fink og Michel forteller hvordan det er å drive undersøkende journalistikk, uten et stort mediehus i ryggen.

Sheri Fink er den første nettjournalist som har vunnet en Pulitzer. Sammen med Robin Fields forteller hun om arbeidet i en av USAs fremste uavhengige redaksjoner. Foto: Propublica



Fremtidens gravejournalistikk: Det nye magasinet PLOT
Gründerne bak magasinet Plot er i ferd med å skape et alternativt miljø for journalister og fotografer som vil jobbe med undersøkende journalistiske prosjekter. På SKUP forteller Jo Moen Bredeveien, Erlend Frafjord og Knut Gjerseth Olsen om etableringen av magasinet og veien fram mot første utgave som får førpremiere på konferansen. Plot-redaksjonen presenterer eksempler på metode og fortellerteknikk som ligger til grunn for hovedsakene i første utgave.

Kunnskapsløftet: Økonomi og krise
Hvorfor er det økonomisk krise i mange europeiske land? Og hvordan rammer den økonomiske ustabiliteten lille, rike Norge?
Terje Erikstad gir deg en innføring i hvordan statsgjeld, pensjonsforpliktelser, valutakurser og renter påvirker økonomien – og gir deg råd om hvordan du kan dekke den økonomiske krisen i Europa.
 
Kunnskapsløftet: Journalistrollen på godt og vondt
Reportasjene om Baneheia, Overhalla og Alvdal etterlot sterke inntrykk hos lesere, seere og lyttere. Men hvilke inntrykk festet seg hos journalistene som fylte dagene med sakenes grusomme detaljer? Trond Idås i NJ har jobbet med temaet i 10-15 år, og presenterer funn fra undersøkelser av de som dekket sakene, og gir råd til journalister og ledere om hvordan de kan møte neste tøffe oppdrag.   

Kunnskapsløftet: Etikk

IJs etikkekspert Gunnar Bodahl-Johansen hjelper deg å unngå PFU-fellelser. Foto: Tord Selmer-Nedrelid/Institutt for Journalistikk


Han utaler seg ofte i mediene, enten det gjelder betalingsjournalistikk, alkoholomtale eller Petter Northugs kjæreste. Under SKUP gir Gunnar Bodahl-Johansen en innføring i etikkens verden, slik at man kan unngå å bli felt i PFU.

Kunnskapsløftet: Justismord - sånn avslører du dem
Tore Sandberg har æren for at Per Liland og Fritz Moen begge ble frikjent for drapene de var dømt for. Mannen som har spesialisert seg på å avsløre justismord, gir deg en innføring i hvordan han jobber.

Kunnskapsløftet: Asyl- og innvandring
Mange journalister og kommentatorer mener det var galt å sende Maria Amelie ut av Norge. Men hvordan er egentlig reglene for hvem som får bli og hvem som må dra? UDI-direktør Ida Børresen forklarer deg det du trenger å vite om asyl, flyktningstatus, opphold på humanitært grunnlag, UDI, UNE og "papirløse" innvandrere.


Kunnskapsløftet: Juss

Drap, bandeoppgjør og voldtekter er en del av hverdagen for advokat John Christian Elden, som også er blitt utropt av Dagbladet som Norges beste forsvarer. Også i år kommer han til SKUP for å lære journalister å unngå de største jussblunderne.

Kunnskapsløftet: Metoderapportens ABC

FOTO: Amund Øysteinsson Trellevik


Få har lest så mange metoderapporter som tidligere leder i SKUP-juryen, Fritz Leo Breivik. Nå kommer han til SKUP for å lære bort hvordan man redegjør for eget journalistiske arbeid, og dermed kan være med å kjempe om SKUP-prisen.