50 konkurrenter om årets SKUP-pris

I alt 50 prosjekter kjemper om heder, ære og kube for 2011. Her ser du listen over hvem som kan vinne årets SKUP-pris.

Jens Egil Heftøy, 20.01.2012 14:01

SKUP-juryen har mottatt 50 metoderapporter, som nå skal gjennomgås i detalj.Tatt i betraktning at 2011 ble sterkt preget av terrorangrepene 22. juli og at fjorårets bunke med priskandidater var historisk høy, så må årets antall sies å være meget godt.

- 50 rapporter er veldig bra, og det er svært mange gode prosjekter som nå kniver i det som kommer til å bli en knallhard konkurranse. Mengdemessig ser vi imidlertid en betydelig nedgang fra rekordåret i fjor, da juryen fikk inn hele 66 rapporter. Ser man på det siste tiåret, har snittet i antallet rapporter ligget stabilt på rundt 50, og slik sett er ikke årets tall nødvendigvis et sykdomstegn. Det kan forklares med at dette har vært et helt spesielt ressurskrevende år for de fleste mediene, og at mange av årets innsendte rapporter er store samarbeidsprosjekter med mange journalister involvert. Det er likevel bekymringsfullt at nedgangen i innsendte rapporter er størst fra lokalavisene. Det er det motsatte av trenden vi har sett på selve SKUP-konferansen, der deltakerantallet fra lokalavisene bare har økt de siste årene. Det er klart vi hadde håpet at dette skulle gjenspeile seg i de innsendte rapportene, sier SKUP-leder Heidi Molstad Andresen.

- 50 prosjekter må vi si oss fornøyd med. Det er et stykke unna fjorårets rekordantall på 66, men det er på samme nivå som de fire årene før det, sier juryleder Thor Woje (bildet).

Det han er mindre fornøyd med er at det denne gangen er få bidrag fra lokalaviser ut over de større regionavisene. 35 av de 50 metoderapportene er saker som har laget av riksmedier.

Som vanlig topper VG og NRK listen over bidrag med sju hver. NRKs forlag Aktivum står også som utgiver av en av de tre bøkene i årets konkurranse. Aftenposten, Dagbladet og BT er godt representert med fire hver, det samme er Adresseavisen og Avisa Nordland med tre prosjekterer hver. Og en spennende nykommer, Magasinet Plot, er inne med fire prosjekter. Tre bokprosjekter er også med denne gangen. DN og TV 2 er også på listen, men med færre bidrag enn de bruker å ha.

- Ikke overraskende dominerer dekningen av og etter 22. juli-terroren tematisk. Flere av de store redaksjonene har sendt inn omfattende bidrag som det blir krevende for juryen å gi seg i kast med. Her foreligger også ei bok om samme hendelse. Det er også naturlig å se antall prosjekter i år i sammenheng med det omfattende arbeidet mange redaksjoner har nedlagt i terrordekningen. Den har tatt mye tid og kapasitet.  For øvrig spenner bidragene tematisk bredt som vanlig, sier Woje.
 
SKUP-juryen går nå i gang med sitt omfattende arbeid som resulterer med prisutdelingen i Tønsberg 24. mars.

- Mange har ropt varsko etter de siste årenes store kutt i landets redaksjoner og vært bekymret for om dette ville føre til at undersøkende journalistikk ble en av salderingspostene. Fjorårets rekordmange innsendte bidrag til SKUP underbygget ikke denne frykten – selv om mange mener det er nok av tegn på det motsatte. Med den siste tidas eierskifter er det i hvert fall ikke mindre grunn til å holde et våkent øye med om eiernes lønnsomhetskrav og innstramming av driftsutgifter kan ha svekket både viljen og evnen til å drive undersøkende journalistikk, sier Molstad Andresen.

Disse kjemper om årets SKUP-pris: