Meld deg på SKUP-konferansen 2012

SKUP-konferansen arrangeres fra 23. til 25. mars. Nå kan du melde deg på årets største faglige og sosiale høyepunkt.

Jens Egil Heftøy, 23.01.2012 11:49


Grafikk: Alexander Prestmo

SKUP-konferansen er landets største og viktigste konferanse for undersøkende journalistikk. Over 500 journalister og redaktører fra inn- og utland er ventet til Tønsberg i helgen 23. til 25. mars.

Meld deg på årets SKUP-konferanse her
(Eller send epost til: elisabeth.johansen@ij.no)

Styret har jobbet med programmet siden den forrige konferansen. I alt blir det over 60 seminarer, derav 16 dedikerte kurs i datastøttet journalistikk. Her kan du lære deg å bruke programmer som Excel og Access i journalistikken. Eller du kan ta et kurs i hvordan du best skjuler dine digitale spor.

Det beste fra Norge
Konferansen er bygget opp rundt fire hovedtemaer, som hver inneholder tre enkeltseminar: Finanskrisen, Terrorangrepene mot Norge, Kontroversielle arbeidsmetoder og Storytelling.

De siste årene har SKUP-deltakerne lært basiskunnskaper innen fagfelt som økonomi, juss og norsk. I år skrur vi til kunnskapen litt ekstra og gir deg times krasjkurs i hvordan du driver journalistikk på fagfelt som kultur, sport, høyreekstremisme, forsvaret, bistand og kommuneøkonomi. Dette er kursene for deg som trenger en god spade.

«Slik gjorde vi det» er SKUPs ryggrad. På disse seminarene får du høre kolleger fortelle om sine egne saker og hvordan de jobbet dem frem. Hele konseptet bak SKUP er at kolleger skal lære av hverandre.

Det beste fra utlandet
Men vi har selvsagt også i år hentet noen internasjonale storheter for å krydre interessen.

Blant årets hotshots er nettbrettguruen Mario Garcia. Garcia er en av verdens mest anerkjente avisdesignere og har blant annet Wall Street Journal på kundelisten. De senere årene har han viet mye tid til nettbrettene. Hvordan optimalisere innhold og design? Hva er de beste appene, og hva lokker leserne til mediebrettene? Dette er noen av svarene Garcia gir på årets SKUP-konferanse.

Under den internasjonale gravekonferansen i Kiev i oktober møtte SKUP en særdeles spennenede dame. Annie Machon lot seg verve til den britiske etterretningstjenesten MI5 på begynnelsen av 90-tallet. Noen år senere brøt hun ut og varslet pressen om ulovlighetene som etterretningen begikk.

James Jacoby er produsent i CBS 60 Minutes og har lenge dekket finansmiljøet. En av hans siste prosjekt har handlet om hvorfor ingen finanstopper er stilt for retten etter krisen i 2008. De fleste i og utenfor finansmiljøet i USA er enige om at grådighet og ulovligheter bidro til krisen, men det er altså ingen som straffes.

TV 2 satte på ny i gang en debatt om bruken av skjult kamera da de filmet Frps Bård Hoksrud i Riga. I Danmark har Kasper Vilsmark og programmet Operation X brukt skjult kamera som fast metode i årevis. Vilsmark mener norske journalister ikke gjør jobben sin fordi vi ikke utfordrer de gjeldende etiske reglene mer. Han kommer til SKUP for å vise oss hvordan vi blir tøffere.

Nick Davies og David Leigh fra britiske The Guardian er husvarme på SKUP-konferansen. I år kommer de tilbake for å fortelle om arbeidet som førte til at verdens største engelskspråkelige avis, News of the World, ble lagt ned. Davies er omtalt av amerikanske Slate Magazine som Rupert Murdochs verste fiende, mens David Leigh har fått jobben som hakkekylling for britiske tabloider som misliker søkelyset Guardian har satt på dem.

SKUP er mer enn bare faglig innhold. Det er også en sosial møteplass. Under lørdagens SKUP-galla deles heder og ære ut i form av priser og diplomer. Kveldens konferanser er satiriker og humorist Espen Beranek Holm. Velkommen til SKUP-konferansen 2012.

Her melder du deg på årets SKUP-konferanse.