Slik gjorde de det

«Slik gjorde vi det» er SKUPs grunnfilosofi og ryggrad. Se noen av prosjektene som blir presentert på årets konferanse.

Jens Egil Heftøy, 27.01.2012 10:51

Tron Strand, Rune Christoffersen og Øyvind Lefdal Eidsvik i Bergens Tidene forteller om “Slik startet PST-sjefens fall»



Grete Holstad og Åge Winge i Adresseavisen står bak artikkelserien «Adressakonsortiet»



Thomas Ergo skrev artikkelen om Roger i «Slik skapte Norge en drapsmann» for Plot. Foto: Jo Straube



Lajla Ellinsen og Mari K. By Rise i Adresseavisen skrev artikkelserien «De glemte barna»



Jone Østebø og Hans Petter Aass i Stavanger Aftenblad har laget reportasjeserien «Flukten fra Tyrkia»


Her melder du deg på SKUP-konferansen


I mange år har «Slik gjorde vi det»-seminarene vært blant de mest besøkte og populære på SKUP-konferansen. Faktisk besøker tre av fire deltakere minst ett slikt seminar hvert år. Derfor bruker også SKUP-styret mye tid på å plukke prosjekter til konferansen. Listen er ikke komplett, men dette er de seminarene som til nå er bekreftet:

«Slik startet PST-sjefens fall»
Det var tre dager etter terrorangrepet: PST-sjef Janne Kristiansen forklarte for første gang hvordan Anders Behring Breivik hadde havnet på en enkel valuta-liste, og at sikkerhetstjenesten ikke kunne registrere ham på et slikt grunnlag. BT avslørte PST-sjefens feil og hvordan listen med Breiviks navn var resultatet av et globalt anti-terrorsamarbeid med ett formål: Å stanse slike som ham.
(Tron Strand, Rune Christoffersen og Øyvind Lefdal Eidsvik, Bergens Tidende)

«Adressakonsortiet»
Adresseavisens journalister Grete Holstad og Åge Winge gravde rundt beina til avisens eiere og ledere. De fant dokumenter som viser at det eksisterte en hemmelig "transitplan" for aksjene som en av byens forretningsmenn kjøpte i Adresseavisen for 303 millioner kroner høsten 2006. På bakgrunn av blant annet disse dokumentene vurderer bostyret etter en av landsdelens største konkurser et erstatningskrav på mellom 150 og 200 millioner kroner mot Adresseavisen og sparebanken i Trondheim.

«Slik skapte Norge en drapsmann»
En notis. Det var alt mediene viet en alkoholikers drap på en drikkekompis i en kommunal leilighet. Åtte år senere bestemte det nye reportasjemagasinet Plot seg for å granske drapet. Resultat: Historien om hvordan Norge skapte en drapsmann. Og om hvordan velferdssystemet har sviktet noen av landets mest hjelpetrengende og destruktive mennesker.
(Thomas Ergo, Magasinet Plot)

«De glemte barna»
Adresseavisens journalister Lajla Ellingsen og Mari K. By Rise fikk innsyn i barnevernbarnas mapper og fortalte deres historier. Deretter kartla de grove overgrep mot barn som var under offentlig omsorg.

«Flukten fra Tyrkia»
Da barnevernet i Stavanger ikke klarte å få to norsktyrkiske gutter med seg til Norge på rettslig vis, var det på tide å tenke utradisjonelt. Dette er historien om hvordan sentrale personer i Stavanger kommune bestemte seg for at lover er til for å brytes -  og at Ola Thune var mannen som kunne hjelpe dem.
(Hans Petter Aass og Jone Østebø, Stavanger Aftenblad)

Det kommer flere «Slik gjorde vi det»-seminar frem mot konferansestart.

«Slik gjorde vi det» holdes i konferansesalen «Ormen Lange 3» gjennom hele helgen.

Meld deg på årets SKUP-konferanse