Skandaleavisens endelikt

220 personer mistet jobben etter telefonhackingskandalen i News of The World. På SKUP møtes en av de tidligere ansatte og hans bøddel.

Jens Egil Heftøy, 10.02.2012 10:29

Tom Latchem var tv-redaktør for News of The World inntil avisen ble nedlagt. David Leigh er graveredaktør i The Guardian og sto sentralt i avisens dekning av skandalen som førte til tidenes oppgjør med britisk tabloidjournalistikk. Det er ingen tabloid overdrivelse å si at de to ikke er bestevenner.

Dramatikken i hackingskandalen nådde sitt høydepunkt med The Guardians avsløringer av at journalister i News of the World slettet meldinger fra en savnet jentes mobiltelefon. Slettingen ga jentas pårørende falskt håp om at hun fortsatt var i live. Artikkelen skapte et raseri i den britiske befolkningen og var den direkte årsaken til at Rupert Murdoch besluttet å legge ned verdens største engelskspråkelige avis.

Da The Guardian senere fortalte at det var politiet og ikke tabloidjournalistene som slettet mobilmeldingene startet twitterkrigen mellom Latchem og Leigh. Leigh har de siste månedene måttet tåle mye kritikk fra illsinte konkurrenter som mener The Guardian driver brønnpissing.

Hackingskandalen i britisk presse har ført til flere høringer og trusler om lovregulering av pressens arbeidsmetoder. En etter en har britiske redaktører og journalister måttet forklare seg foran Lord Justice Leveson.


Møteleder: Kristoffer Rønneberg (Aftenposten)

Sted: Osebergsalen
Tidspunkt: Lørdag 24. mars klokken 10.30