Dagen pressefriheten døde

I fjor sommer døde pressefriheten i Makedonia hardt og brutalt. Landets statsminister stengte ned den største tv-kanalen og de største avisene på dagen. To av journalistene som ble rammet av aksjonen forteller sin historie på SKUP.

Jan Gunnar Furuly 29.02.2012 10:01

Saska Cvetkovska (t.v) og Meri Jordanovska (t.h)

3. juli 2011 var dagen da pressefriheten døde i Makedonia.

I en påstått aksjon mot skattefusk hos medieselskapet Plus Produkcija stengte regimet til statsminister Nikola Gruevski med et eneste håndslag landets største kommersielle TV-kanal A1, den mest leste avisen Vreme, den albanske avisen Koha e Re og tabloiden Špic.

Flere hundre journalister sto på gaten uten jobb. A1 var lenge kjent for pågående, undersøkende journalistikk og hadde like i forveien avslørt en rekke graverende forhold hos makthaverne og politiet, blant annet et drap begått av politiet, som ble forsøkt dekket over.

De to makedonske journalistene fra A1, Meri Jordanovska og Sashka Cvetkovska, forteller om dramaet, hverdagen etterpå og hvordan de nå prøver å reise en alternativ nyhetsdekning på beina i et land som begynner å ligne på Hviterussland når det gjelder ytrings- og pressefrihet.

Saska Cvetkovska har lang erfaring med å dekke europeisk politikk og de interne forholdene i Makedonia. Hun har siden begynnelsen av sin karriere arbeidet i det undersøkende teamet i Makedonias største tv-kanal, A1 TV. Cvetkovska har laget en rekke undersøkende reportasjer om europeisk integrasjonsprosesser og har avslørt flere skandaler knyttet til manglende  åpenhet og korrupsjon i institusjoner.

Meri Jordanovska har i over sju år arbeidet med rettsvesenet og korrupsjonsrelaterte saker. Jordanovska var en av mest sentrale journalistene i A1 TVs team for undersøkende journalistikk. Hun er flere ganger prisbelønnet for sine reportasjer og avsløringer om maktmisbruk og korrupsjon.