Grav i møkkamat og kommunepenger

Avsløring av matvareindustrien, graving i bistand eller kommuneøkonomi. SKUP har satt sammen sju kurs som gjør deg i stand til å grave der du vil.

05.03.2012 10:31

Mats-Eric Nilsson viser hvordan han gravde seg ned i matvareindustrien

Krasjkursene «Kunnskapsløftet» har vært en suksess på SKUP-konferansen de siste årene. Denne gang spisser vi kursene, slik at utbyttet blir enda bedre. Her er hva du har i vente:

Gravende i E-stoffer
Etter mange år som nyhetsredaktør og graveleder gjorde Mats-Eric Nilsson sin største avsløring i det hjemlige spiskammerset. Men hverken hans egen avis eller bokbransjen var spesielt interessert. I dag har hans undersøkende journalistikk om næringsmiddelbransjen solgt 400.000 bøker og ikke bare påvirket tusenvis av konsumenter, men også mange produsenter. Hvorfor er det så få som gransker matbransjen? Og hvordan finner man sannheten om de moderne matvarene? (Ildverket, fredag kl 17.00)

Høyreekstreme miljø
Tor Bach er redaksjonssekretær i Vepsen. Han har arbeidet med kartlegging av norse ekstremistmiljøer siden 1991, blant annet som redaktør av det tidligere Magasinet Monitor. Vepsen er et relativt nystartet magasin og kartlegger både høyreekstremister, jihadister og "alternative" konspirasjonsmiljøer. På Skup snakker han om hvordan du kan grave i høyreekstreme miljøer. (Ildverket, fredag kl 19.00)

Tallenes klare tale
Lyver rådmannen når han påstår økonomien er i balanse? Lær det aller viktigste du skal se etter, når du skal avsløre hvordan det egentlig står til med kommunens økonomi. Kommuneøkonomiekspert, fagbokforfatter og utviklingsredaktør i Kommunal Rapport, Ole Petter Pedersen, gir deg tips og triks.(Ildverket, lørdag kl 09.00)

Bistand
Norge liker å vise seg fram fra sin beste side, men hva foregår egentlig i bistanden? Hva skal du se etter og hvor skal du lete, vi viser fram krokene i det norske godhetsregimet. Redaktør Maren Sæbø i Verdensmagasinet X tar deg med på en reise i norsk (selv)godhet. (Ildverket, lørdag kl 10.30)

Kultur og ukultur
Hva er galt med norsk kulturjournalistikk og hvordan kan du bli flinkere til å grave frem kultursaker? Journalist Jon Hustad i Dag og Tid viser hvor du bør se. (Ildverket, lørdag kl 12.00)

Ditt viktigste graveredskap
Ina Lindahl Nyrud, NJ-advokat, med medierett som spesialisering, og medlem av NPs offentlighetsutvalg, lærer deg det du trenger å kunne om offentlighetsloven og miljøinformasjonsloven. Her får du et innblikk i alt du ikke visste at du kunne få vite. (Ildverket, lørdag kl 14.00)

Forsvaret
Sliter du med å finne frem i den statlige kolossen Forsvaret? SKUP-prisvinner , TV 2-journalist og forfatter Kjetil Stormark gir deg tipsene og triksene i hvordan du lager godt forsvarsstoff. (Ildverket, søndag kl 10.30)