Korrupsjon i fokus på Frie Medier

«Å skrive om korrupsjon er farligere enn å dekke en krig». Det skriver Rosemary Armao  i sin rapport «Covering Corruption: The Difficulties of Trying to Make a Difference». Armao kommer til Frie Medier-konferansen som arrangeres I forkant av SKUP I Tønsberg. Til Tønsberg kommer også J Gopikrishnan fra The Pioneer i India, journalisten som sto bak avsløringene om korrupsjon i forbindelse med mobil-lisenser i India.

08.03.2012 13:59

Korrupsjon blir altså hovedtema på årets Frie Medier-konferanse, som i år arrangeres for sjuende gang. Å avdekke korrupsjon er en av medienes store oppgave. Men hvor vanskelig – og hvor farlig er det? Hva slags metoder kan man bruke og hvor finnes de gode kildene? Årets konferanse vil selvsagt ikke gi svar på alt, men den vil forhåpentligvis gi et innblikk i hvordan man kan ta grep og være til inspirasjon for deltakerne.

Rosemary Armao underviser i journalistikk og kommunikasjon ved State University of New York i Albany. Hun vil gi et overblikk over hva medier i ulike deler av verden har gjort for å avsløre korrupsjon og hvilke vaskeligheter svært mange journalister har når de jobber med korrupsjonsavsløringer.

Den egyptiske journalisten Ali Zalat fra Almasry Alyoum har, sammen med Miranda Patrucic fra Organized Crime and Corruption Reporting Project avslørt hvitvasking av penger og finansiell akrobatikk i selskaper knyttet til Egypts tidligere president Hosni Mumbarak. Hvordan klarte de det?

Siri Gedde-Dahl og Alf Endre Magnussen har vunnet SKUP-priser for sin undersøkende journalistikk. Hva slags tips og råd kan de gi til norske journalister som vil jobbe med korrupsjonssaker?

I Aserbajan, nærmere bestemt i hovedstaden Baku, jobber Khadija Ismayilova som moderator i det daglige debattprogrammet i Radio Free Europe. Hun avslørte hvordan regjeringen i år etter år løy om eierskapet av et mobiloperatør-selskap, et selskap som nøt store fordeler i markedet. Ismayilova avslørte at selskapet var eid av døtrene til landets president, gjennom stråselskaper i Panama!

Khadija ble 7. mars utsatt for et utpressingsforsøk der ukjente gjerningsmenn bruker skitne midler for å få henne til å stoppe sitt arbeid.

Frie Medier-konferansen starter klokken 09.30 fredag 23. mars 2012. Konferansen holdes i møterom «Ormen Lange 1» på Quality Hotel Tønsberg. Konferansen avsluttes klokken 15.30, slik at du rekker åpningen av SKUP-konferansen en halvtime etterpå.