Offentlighetstriangel på SKUP

Lørdag ettermiddag byr SKUP på et grunnkurs i undersøkende journalistikk. Gjennom tre seminarer lærer du de to viktigste innsynslovene og ser hva de kan brukes til.

Jens Egil Heftøy, 14.03.2012 14:56

«Postlistesaker» er et begrep de fleste journalister stifter bekjentskap med tidlig. Offentlighetsloven og miljøinformasjonsloven er to av de skarpeste og beste graveredskapene for journalistiske skup.

SKUP har i mange år holdt postlistekurs. I år utvider vi tilbudet og setter sammen et triangel av seminarer som skal gi deg de verktøyene du trenger. Presseforbundets Offentlighetsutvalg vil være tilstede under hele konferansen. Lørdag ettermiddag holder utvalget stand på hotellet og hjelper deg med å åpne de stengte dørene.

Lørdag klokken 14.00 starter vi offentlighetstriangelet med NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud. I en time holder Ina krasjkurset i offentlighetsloven og miljøinformasjonsloven virke. Etter denne timen kjenner du dine innsynsrettigheter og får med noen gode råd for gravejournalistikken.

Klokken 15.30 forteller Tore Bergsaker og Martine Aurdal i Dagbladet hvordan de brukte lovverket for å få frem informasjon om «Selvforsvarspengene»  som endte med Audun Lysbakkens avgang som statsråd.

Klokken 17.00 viser Kommunal Rapports Vegard Venli hvordan han tråler postjournaler på jakt etter gode saker. Venli er tidligere omtalt som en offentlighetsterrier. Etter en time med Vegard skal du i alle fall ikke være noen puddel lenger.

Offentlighetsutvalget holder stand i pausene lørdag ettermiddag. Her treffer du noen av landets fremste offentlighetseksperter som kan hjelpe deg med alt fra klagebrev til råd om hvor du kan søke innsyn.