- Burde vært sperrefrist på kritikken
Anne Skalleberg Gjerde, 23.03.2012 21:20

 Bør vi straffe pressen? Foto: Anette Karlsen

Programleder: Anne Grosvold. f.v. Lasse Qvigstad, Berit Reiss-Andersen, Anders Gievær og Arne Jensen

 - Det burde vært sperrefrist på kritikken, sa Lasse Qvigstad, og fikk støtte av Advokatforeningens leder Berit Reiss-Andersen:

- Pressen skal være kritisk til domstolen, men da må domstolen ha virket først - uten at rettegangen blir obstrahert, sa hun under fredagens debatt rundt Riksadvokatens forslag om å straffeforfølge medier som publiserer lekket informasjon.

Med det tok Qvigstad og Reiss-Andersen opp tråden etter Geir Lippestad og politiadvokat Christian Hatlo, som i åpningsdebatten argumenterte for at det er problematisk at pressen publiserer materiale som påvirker rettsprosessen. Men de møtte motbør.

- Det er totalitært hvis pressen ikke kan røre saken før dommen er avsagt. Dere fremstiller det som om rettsprosessen går knirkefritt. Det mener jeg er feil. Det har skjedd feil i prosessen rundt terrorrettssaken som ikke hadde blitt rettet opp hvis ikke pressen hadde gjort en jobb her, mente VG-kommentator Anders Giæver.

Arne Jensen, leder i Norsk Redaktørforening, beskrev det som "en fryktelig dårlig idé" å straffeforfølge de som lekker taushetsbelagt informasjon til pressen.

- Skal politi og domstol være en egen planet som vi ikke kan røre, spurte Jensen.