- Må greie å ha to tanker i hodet samtidig

Hvor kommer det neste terrorangrepet fra? – Norge var blinde på det høyre øyet før 22.juli, mener Shoiab Sultan i Antirasistisk senter.  

Trond Ivar Bækken, 24.03.2012 10:50

Shoaib Sultan fra Antirasistisk senter og Truls Hallberg Tønnessen fra Forsvarets forskningsinstitutt gir en innføring i mulige trusler etter 22. juli

Foto: Anette Karlsen

 - Vi var for opptatt med islamister, og glemte å se ting som skjedde andre steder. Man må greie å ta to tanke i hodet samtidig. Høyreekstreme- og islamistiske miljøer er på mange måter speilbilder på hverandre, sa Shoaib Sultan under seminaret om mulige trusler etter 22.juli.

Trusselbildet har i løpet av de siste årene endret seg. Siden 2001 har det meste av terror-fokuset vært rettet mot al-Qaida. I tillegg til solo-angrepet den 22.juli, peker en rekke trender mot at trusselbildet er langt mer sammensatt enn for få år tilbake.

- Oppslutningen om al-Qaida er svekket. For det første er sentrale ledere drept. For det andre har den arabiske våren vært utfordrende for nettverket, sa Truls Hallberg Tønnessen fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Han mener de folkelige protestene under den arabiske våren viser irrelevansen til al-Qaida og deres prosjekt.

- al-Qaida har hele tiden sagt at det er vold, ikke folkelige protester, som vil skape endring. Den arabiske våren viser at det er stikk motsatt. Samtidig har al-Qaida-regisserte terrorangrep gått hardt utover sivilbefolkningen, spesielt i Irak. Dette gjør at oppslutningen rundt nettverket er synkende, sa Tønnessen.

 

Statistikk fra Europol tilsier også at islamister står bak en liten andel av planlagte og gjennomførte terroraksjoner i Europa de siste årene. Truls Hallberg Tønnessen følger ulike miljøer i Midtøsten tett, og tror at såkalte ensomme ulver blir mer vanlig.

- Disse er ofte selvradikalisert, enten via nettet eller via ulike miljøer. De er per definisjon ikke tilknyttet et nettverk som al-Qaida, men sistnevnte hyller de. Vi ser også at ulike krenkelser av islam, som karikaturtegninger og koranbernning, er blitt viktige motivasjonsfaktorer.

Shoaib Sultan begynte ved Antirasistisk senter i lys av 22.juli. Han jobber daglig med å følge høyreekstreme miljøer i Norge. Spesielt følger han forum hvor spørsmål knyttet til Eurabia bli diskutert.

- De er ikke mange i tallet, og klarer ikke å fange opp de store massene. En fellesnevner er at de fleste ikke har noe ideologisk fundament, men finner ett fellesskap på disse nettstedene og i disse miljøene, avsluttet Sultan.