Britisk aviskamp om kontroversielle metoder

News of the world-skandalen snudde mediehverdagen i Storbritannia på hodet. Lørdag møtte tidligere News of the world-ansatte Tom Latc 


 David og goliat - David Leigh fra The Guardian og Tom Latchem som tidligere jobbet i News of the World forteller om hva de gjorde i tiden før og etter News of the world skandalen

Foto: Anette Karlsen

 

Flere hundre journalister mistet jobben i avisen News of the world når Guardian avslørte deres kontroversielle metoder. Graveredaktør i Guardian, David Leigh opplever likevel nå at han blir hetset av tabloidpressen. Men Leigh fortsetter arbeidet med å undersøke korrupsjon og hacking i britisk presse - og samfunnet generelt. Han mener at mediemongulen Ruper Murdoch er en trussel mot det samfunnet han ønsker seg, hvor politiet, pressen og myndighetene kontrollerer hverandre. Men han vil ikke snakke om prosjektet han nå jobber med, og som omhandler hacking.   

Etter å ha møtt Tom Latchem, tidligere tv-redaktør i skandaleavisen News of the world, på Skup, avslører Leigh at han nå arbeider med et omfattende prosjekt relatert til hacking og avlytting. Men mer ville han ikke si, verken under eller etter debatten.

- Jeg har sagt det jeg har sagt og kan ikke fortelle. Sånn er det bare, sa Leigh - før han til:

- Men kanskje jeg kommer tilbake om ett år, for å å fortelle litt mer...

Graveredaktør David Leigh og The Guardian var Tom Latchems og News of the worlds bødler da slo opp avlyttingsskandalen i juli i fjor. Mediemogul Rupert Myrdochs tabloide flaggskip, med ett opplag på nesten tre millioner, ble lagt ned 7. juli, kun fire dager etter at det ble kjent at avisen hadde avlyttet telefon til den savnede 13-åringen Milliy Dowler. Dowler ble funnet drept i 2002. Jonatahn Rees hadde som jobb å bestikke politiet for å få informasjon, mens Glen Mulcaire, selve hackeren, hacket seg inn på telefoner og skrev transkripter av telefonsamtaler. De siste månedene har hodene ruler i det britiske medielandskapet. Det har kommet for en dag at en hel aviskultur har gått på akkord med jus og etikk i jakten på skandalene. Nær sagt alle britiske aviser har sine svin på skogen, inkludert David Leigh og The Guardian.

Det hele begynte da The Guardian i 2009 avslørte hvilke metoder News of the world brukte. Men først i januar 2010, ble politiet presset til å oppta etterforskningen. Det resulterte i beviser for at polititjenestemenn, avisredaktører og politikere hadde nære relasjoner - faglig og personlig. Men til tross for at The Guardians gravejournalister kostet Tom Latchem og hans kolleger jobben, er Leigh og Latcham meningsfeller når det kommer til metodebruken som ble avslørt. Begge fordømmer avlyttingen. Latchem hevder han forlot jobben i skandaletabloiden med rak rygg, ettersom han aldri var involvert i metodebruken.

- Jeg tror News of the world ville blitt lagt ned uansett, uavhengig av saken om Millie Dowler. Det var ansatt nytt lederskap og det foregikk ikke lenger hacking. Jeg kan fortelle at alle rundt meg i redaksjonen ble sjokkerte da historien om Millie Dowler kom frem. Mine beste venner spurte meg om jeg har hacket telefoner, og det har jeg ikke gjort. Jeg ble angrepet på twitter.Til slutt måtte jeg forlate skuta, sammen med så mange andre. Fortsatt blir jeg angrepet på sosiale medier, sa Latchem til en nærmest fullsatt sal på Skup.  

Mot slutten av debatten ble det dessuten minnet om at tidligere SKUP-deltager Julian Assange og Wikileaks, bejublet i medieverden og fordømt i de politiske korridorer, har slått seg opp på metoder beslektet av dem som feltet News of the world. Men i likhet med redaktør Kasper Vilsmark i Operation X og tidligere Skup-vinner Kjetil Stormark, mener David Leigh at metodebruk i siste instans handler om motiver.

- Det er en vesentlig forskjell på å jobbe frem saker med stor samfunnsmessig interesse relevans, og saker om kjendiser og deres sex-vaner, sa Leigh.Rebecca Brooks var nyhetsredaktør i New of the world da deler av telefonavlyttingen foregikk. Den saken som, kanskje paradoksalt nok, skapte mest oppsikt i Storbritannia, var avsløringen av at Scotland Yard lånte Brooks en hest - og at hun og, bokstavelig talt, red sammen med høystående polititjenestemenn og politikere.

-Saken beviste intimiteten mellom Murdochs medieimperie, politiet og myndighetene, sa Leigh under debatten i Tønsberg lørdag formiddag.

Etter debatten fortalte David Leigh at han tror det britiske samfunnet ikke vil bli friskmeldt på mange år.

-Briter sier til seg selv at korrupsjon er noe som foregår i andre lanf. Sannheten er at Storbritannia er veldig korrupt, og at kontrollmekanismene ikke fungerer slik de skal. Og Murdoch er en trussel mot arbeidet med å endre samfunnet. Ja, helt klart.

Leigh understreket at han ikke er noen kategorisk motstander av avlytting, men at det er motivene som avgjør om det er berettiget eller ikke.

- Da ansatte i News of the world ble arrestert, skrev jeg en sak om at gravende journalistikk noen ganger betinger kontroversielle metoder, og ja, jeg har gjort det en gang. Men det var i samfunnets interesse. Alle i tabloidene mente jeg var et stort paradoks. Men når du er journalist så må du noen ganger bruke slike metoder. Poenget er at du må ha et moralsk kompass og spørre: hvorfor gjør jeg det? Om jeg kan få en sak om kjendiser og sex ved å drive avlytting, så ville jeg neppe gjort det.

- Jeg er ikke en murdoch-type, men jeg jobbet der, uten å vite om det som foregikk. Vi ga livene våre til avisen, ofret privatlivet. Friheten jeg har nå er helt utrolig. Jeg jobbet 24 timer i døgnet. Det var et enormt press. Vi var profesjonelle. Jeg forlot jobben stolt, fordi jeg vet at jeg jobbet ræva av meg i flere år, sa Latchem og fortsatte:

-Det hører med til historien at Murdoch er den ene personen som tjener penger når avismarkedet går nedenom og avisene taper penger. Han tørr å satse på journalistikk. Jeg forsvarer som sagt ikke metodebruken. Alt man tenkte på i News of the world var historier som selger. Men i denne kritikkens tid må de ta to skritt tilbake og se at det er mye tabloidene kan gjøre, som ingen andre kan gjøre. Og det synes jeg er et trist faktum.

-Vi ønsket ikke at en avis skulle forsvinne, sa Leigh og fortsatte:

-Men at toppene, som Murdoch og Brooks skulle betale for metodene som ble brukt. Jeg tror demokratiet fungerer best når krefter jobber mot hverandre: at politiet sjekker pressen og motsatt. Når alle lar Murdch få for mye krefter, så fungerer ikke disse kreftene. Han koloniserte politikerne, pressen og politiet. Vi må få ting tilbake i balanse, sa Leigh før han avsluttet:

- Det underliggende er at aviser er snart utryddet. Tom og jeg begge er dinosaurer.