Hvordan sikre Midt-Norges største mediehus fortsatt regionalt eierskap? Åge Winge og Grete Holstad drev kritisk journalistikk mot sine egne.
Terje Roll Danielsen, en av Trondheims største investorer, lånte 310 millioner kroner i 2006 for å kjøpe aksjer i Adresseavisen. Det endte med en av byens største konkurser.
Adressa-journalistene Winge og Holstad ville undersøke investorens konkurs, og fant dokumenter som tydet på at Roll Danielsen kun skulle være midlertidig eier av avisaksjene, og at lånebyrden og aksjene senere skulle deles mellom et selskap bestående av Adresseavisen, Sparebank1 SMN og Danielsen selv.
Årsaken til denne framgangsmåten var, i følge dokumentene, at saken ikke var styrebehandlet i banken og avisen, og hensynet til de mange dobbeltrollene.
I spissen for den hemmelige aksjeplanen, sto blant andre Per Axel Koch som er konsernsjef i Polaris Media, styreleder Adresseavisen og styreleder i banken. Dokumentene tydet også på at banksjef Finn Haugan i Sparebank1 SMN - som nå er største eier i Polaris - var med på dette.
Både Koch og Haugan benektet å kjenne til en slik plan, eller at avisen og banken på noen måte hadde forpliktet seg overfor Roll Danielsen. Avisen presenterte senere flere konfindesielle dokumenter som refererte til at aksjene skulle fordeles mellom investoren, avisen og banken.
Et av disse dokumentene var kladden til "lånesøknaden" investor Terje Roll Danielsen hadde gitt banken bare noen dager før han fikk lånet på 310 millioner kroner for å kjøpe avisaksjer. Notatet, hvor det redegjøres i detalj for aksjeplanen, var redigert med Per Axel Kochs egen håndskrift.
- Som dere sikkert skjønner hadde vi noen diskusjoner internt før vi publiserte dette notatet med Kochs påtegninger, fortalte Winge.
En av de tingene som ble diskutert internt, var habiliteten til sjefredaktør Arne Blix. Blix hadde ingen kjennskap til den hemmelige aksjeplanen, men han var innblandet i prosessen med å sikre avisen lokalt eierskap i 2006 - og har som sjefredaktør et nært forhold til sin konsernsjef Per Axel Koch.
- Vi måtte med andre ord forholde oss til Blix både som aktør, kilde og redaktør. En spesiell situasjon både for journalist og redaktør, forklarte Winge, som samtidig berømmet redaktøren og avisen for å ha trykket kritiske artikler mot avisens konsernsjef, og Sparebank1 SMN som er avisens største eier.
- Hvis vi ikke hadde skrevet disse sakene, ville det i alle fall blitt sådd tvil om vår egen troverdighet, sa Holstad.
Den norske mediebildet preges av at stadig flere aviser får mektige, pengesterke eiere som må følges med et kritisk blikk dersom avisene skal fylle sitt samfunnsansvar. Når et politikammer gransker sine egne, går sakene til et settepolitikammer. Men det finnes ingen setteavis for slike saker. Å diskutere metoder for hvordan dette kan gjøres, når redaktørene selv føler seg inhabile, er en interessant diskusjon, påpekte Winge.
Når aksjeplanene gikk i vasken, satt Terje Roll Danielsen igjen med hele lånet alene. Det ble for mye for den mektige investoren, som i utgangspunktet var god for neste en halv milliard kroner. I fjor ble han slått konkurs.
Bostyrer for selskapene etter Roll Danielsen vurderer i dag om de skal gå til erstatningskrav mot Adresseavisen og Sparebank 1 SMN for tapene Roll Danielsen ble påført. Dette tapet er beregnet til mellom 150 og 200 millioner kroner.