Den glemte saken

Hvordan kunne Stavanger kommune bruke en halv millioner kroner på å smugle to barn ulovlig ut av Tyrkia? Og hvordan kunne saken gå under radaren til riksavisene? 

Anne Skalleberg Gjerde, 24.03.2012 12:09

 Tyrkia-saken. Jone Østebø og Hans Petter Aass gravde og fant gull på vestlandet, uten at det ble mye medietrøkk av den grunn. Foto: Jo Straube.

Hans Petter Aass og Jone Østebø i Stavanger Aftenblad mener de har svaret på begge deler.

- Vi trodde saken kom til å eksplodere i riksmedia, men den gikk under radaren på rikspressen. Jeg mener en av årsakene er den stadige nedprioriteringen av hendelser utenfor Oslo. Avisene legger ned sine regionkontor, og får ikke lenger regionavisene på desken, sa Aass.

Men da saken ble publisert før jul i fjor, var de sikre på at historien om barnevern-pengene som ble brukt på en ulovlig flukt fra Tyrkia, var god nok.

Lørdag formiddag gav de Skup-deltakerne et innblikk i historien samboerparet fra Stavanger som klarte å flykte fra Tyrkia med sine to fostersønner i 2006, til tross for at tyrkiske domstoler tre ganger hadde ilagt og stadfestet utreiseforbud for guttene.

Flukten ble finansiert av midler tatt fra Stavanger kommunes barnevern-budsjett. Minst en halv million kroner gikk til arbeidet, og mest sannsynlig til å bestikke tyrkisk politi, fortalte journalistene.

Nå har Stavanger kommune lagt lokk på saken.

- Den dør ut hvis ingen - for eksempel noen kollegaer - tar tak i det, sa Aass.  

Stavanger-journalistenes kollegaer i Oslo - og andre steder - har imidlertid mulighet til å hekte seg på igjen.

Stavanger Frp anmeldte nemlig Stavanger kommune og barnevernet for medvirkning til korrupsjon.

- Men politiet i Rogaland erklærte seg inhabile. Det er en veldig samrøre av interessenter og bekjentskaper. Nå har Riksadvokaten pekt ut Agder som settepolitidistrikt. Dermed er det disse som skal etterforske saken. Da er det bare å henge seg på, oppfordrer Aass.