Flere av seminarene på SKUP-konferansen 2012 ble filmet. Her kan du se seminarene du kanskje gikk glipp av.
Mange vil sikkert savne opptak av Trygdekontoret fredag kveld og underholdningen lørdag kveld. Av rettighetsårsaker kan SKUP desverre ikke publisere materialet. Det samme gjelder for kavalkaden som ble vist under åpningen av konferansen.
Dette kan du se om igjen
Fredag
Åpningen av SKUP 2012
SKUP-leder Heidi Molstad Andresen ønsker velkommen til årets konferanse
Lekkasjer og talerstoler
Siden 22. juli har politidokumenter flytt fritt i redaksjonslokalene og mediene har trykket ofrenes innerste tanker. Har mediene ødelagt for etterforskningen av terrorsaken? Og blir rettssaken mot Anders Behring Breivik en talerstol for en gal mann eller et bevis på rettsstatens viktigste prinsipper? Forsvarer Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra møter politiadvokat Christian Hatlo, bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, programdirektør Per Arne Kalbakk (NRK) og nyhetsredaktør Helje Solberg (VG)
Møteleder: Arill Riise (TV 2)
Mannen som kostet Telenor milliarder
J. Gopi Khrishnan er årets journalist i India og står bak en massiv avsløring av korrupsjon i forbindelse med telelisenser i landet. Khrishans avsløringer har kostet vårt Telenor mellom fire og tolv milliarder kroner. Møteleder: Steinar Mediaas (NRK)
Bør vi straffe pressen ?
I kjølvannet av Klomsæth-saken tok Riksadvokaten til orde for å straffeforfølge medier som publiserer informasjon etter brudd på taushetsplikten. Må vi bruke domstolene for at pressen skal skjerpe seg eller er riksadvokatens tanker totalitære og farlige? Med blant andre: Førstestatsavokat Lasse Qvigstad, advokatforeningens leder Berit Reiss-Andersen, VG-kommentor Anders Gievær. Programleder: Anne Grosvold (NRK)
David mot Goliath
220 personer mistet jobben etter telefonhackingskandalen i News of The World. På SKUP møtes en av de tidligere ansatte og hans bøddel.
Tom Latchem var tv-redaktør for News of The World inntil avisen ble nedlagt. David Leigh er graveredaktør i The Guardian og sto sentralt i avisens dekning av skandalen som førte til tidenes oppgjør med britisk tabloidjournalistikk.
Programleder: Kristoffer Rønneberg (Aftenposten)
Dagen da pressefriheten døde
26. juli 2011 var dagen da pressefriheten døde i Makedonia. I en påstått aksjon mot skattefusk hos medieselskapet Plus Produkcija stengte regimet til statsminister Nikola Gruevski med et eneste håndslag landets største kommersielle TV-kanal A1, den mest leste avisen Vreme, den albanske avisen Koha e Re og tabloiden Špic. Flere hundre journalister sto på gaten uten jobb. A1 var lenge kjent for pågående, undersøkende journalistikk og hadde like i forveien avslørt en rekke graverende forhold hos makthaverne og politiet, blant annet et drap begått av politiet, som ble forsøkt dekket over. De to makedonske journalistene fra A1, Meri Jordanovska og Saska Cvetkovska, forteller om dramaet, hverdagen etterpå og hvordan de nå prøver å reise en alternativ nyhetsdekning på beina i et land som begynner å ligne på Hviterussland når det gjelder ytrings- og pressefrihet. De ungarske journalistene Attila Mong og Tamas Bodoky forteller også om den vanskelige situasjonen for pressen i Ungarn. Møteleder: Jan Gunnar Furuly (Aftenposten)
Dagene derpå
Holdt norske medier tilbake informasjon og saker etter terrorangrepene 22.juli? Greide journalistene å være kritiske mot myndighetene eller ble de blendet av sorgen og løftene om mer åpenhet? IJ-forsker Ivar Andenæs legger frem de første resultatene av sin gransking og redaktørene innrømmer at de ikke fortalte alt. Med Gunnar Stavrum (Nettavisen), Hilde Haugsgjerd (Aftenposten), Per Arne Kalbakk (NRK),
Møteleder: Anne Grosvold (NRK)
Feige redaktører
Feige norske journalister svikter samfunnsoppdraget når de ikke utfordrer Vær Varsom-plakaten oftere. Det mener Operation X-redaktør Kasper Vilsmark. Er det på tide å kaste silkehanskene vi får utdelt på journalisthøyskolen? Vilsmark møter Frank Sivertsen (NRK Forbrukerinspektørene), Bård Espen Hansen (TV 2) og Hilde Haugsgjerd (PFU) til debatt om etikk og samfunnsoppdrag.
Møteleder: Snorre Tønset (NRK)
Spionen som ble skjøvet ut i kulda
Den tidligere MI5-agenten Annie Machon avslører det indre livet i britisk etterretningstjeneste, der hun mener mordkonspirasjoner, løgn og svik setter hele nasjoners sikkerhet i fare. Hun forteller også om medias rolle midt oppe i det hele. Hva gjorde egentlig britiske medier i Shayler-affæren – og hva burde de ha gjort? Møteleder: Heidi Molstad Andresen (Dagbladet)
Utdeling av IR-prisen for 2011
Kristoffer Rønneberg (Aftenposten) deler ut IR-prisen for 2011 til Eskil Engdal og Alexander Nordahl (Dagens Næringsliv). Marit Higraff, Harald Eraker og Lisbeth Fauske Løland (NRK) fikk juryens hederlige omtale
Takk til SKUP-styret
SKUP-leder Heidi Molstad Andresen takker SKUP-styret for innsatsen.
SKUP og Tore Sandbergs graveteam
SKUP-leder Heidi Molstad Andresen og Tore Sandberg gratulerer Kommunal Rapport med SKUP og Tore Sandbergs graveteam
SKUP-prisen 2011
Juryleder Thor Woje deler ut diplomer og SKUP-prisen 2011.
Hvordan samarbeide med lekkerne
Amerikanske myndigheter mener Wikileaks har satt en rekke sivilpersoner i livsfare med sine lekkasjer, og har fått støtte av både mennekserettsorganisasjoner og journalister verden over. Fra å bli hyllet av leserne i Times Magazine til årets navn, holder mange journalister nå en armlengdes avstand både til Julian Assange og Wikileaks. Flere hevder sågar at vi ikke lenger trenger varslernettsteder, og at "gamlemåten" med overlevering av hemmeligstemplede dokumeter til journalister er mer enn god nok. Det mener ikke varsler og tidligere MI5-agent Annie Machon. På SKUP deltar hun i debatten om hvordan lekkere, journalister og varslere kan og bør samarbeide. I panelet sitter også den islandske åpenhetsaktivisten Smari McCarthy og Kristinn Hrafnsson fra Wikileaks. Møteleder: Kristoffer Rønneberg (Aftenposten)
Slik vant vi SKUP-prisen
Gøran Skaalmo og Kjetil Sæter forteller hvordan de jobbet frem saken som ga dem SKUP-prisen 2011