40 år i tospann - Alene til SKUP

I over 40 år har James Steele og Donald Barlett jobbet sammen. På SKUP-konferansen i mars treffer du graveparets yngstemann.

Jens Egil Heftøy, 06.12.2012 01:00

Mens Bob Woodward og Carl Bernstein ble verdensstjerner etter Watergate-avsløringen, har Philidelphia-paret James Steele og Donald Barlett holdt en betydelig lavere profil. Men arbeidet som står igjen etter dem er minst like imponerende.

James Steele sier selv at han og kollegaen ikke er spesielt interessante, bortsett fra arbeidet de har gjort. Og det kan få enhver til å vri seg i skam over egne klippsaker. Barlett og Steele har mottatt over 40 priser for sin journalistikk. På skrytelisten står blant annet to Pulitzerpriser, to National Magazine Awards, Fem George Polk Awards, tre IRE-gullmedaljer og en IRE-pris.
 
De to møttes i Philidelpia Inquirer i 1971 og har siden vært et uatskillelig team. Deres samarbeid strekker seg altså betydelig lenger enn et gjennomsnittlig ekteskap. I 1972 var Barlett & Steele pionerer innen datastøttet journalistikk da de kartla voldskriminaliteten i Philidelphia.

 I 1991 publiserte de den omfattende reportasjeserien «America: What went wrong?». Graveprosjektet brukes fortsatt som pensum i amerikansk journalistutdanning.

I 2007 etablerte Senter for næringslivsjournalistikk ved Arizona State Universtity en egen pris til ære for Barlett og Steele.

I 2012 kom den åttende boken deres «The betrayal of the american dream».

James Steele trådte sine journalistiske barnesko i Kansas City Times og skriver nå for Vanity Fair.

I januar fyller han 70 år. I mars tar han bursdagsfesten med norske kolleger på SKUP. 

Du møter James Steele i «Oseberg» lørdag 16. mars klokken 14:00.