Få kilden i tale

Gode saker avhenger av gode kilder. IRE-vinneren Scott Zamost viser hvordan du bygger et godt og profesjonelt forhold til kilden.

Jens Egil Heftøy, 29.01.2013 01:00

Scott Zamost har tittelen «Senior investigative producer» i CNNs undersøkende enhet og har bidratt til flere av den internasjonale tv-kanalens største gravesaker siden 2005.

Hans seneste sak handlet om hvordan amerikanske leger gjennom mange jukset for å få sertifisering i radiologi. I november i fjor sto han bak avsløringene av svindel med offentlige midler i et antivoldsprosjekt i Chicago.

Felles for sakene er de gode kildene. Lørdag formiddag forteller Scott Zamost hvordan han arbeider med kilder og hvordan han får kilder til å åpne seg. Første skritt, i følge Scott, er å avklare kildens motivasjon for å snakke med deg. Først da kan du forholde deg til informasjonen som gis. I de fleste saker endrer forholdet til kildene seg underveis.

Fra det første, litt svevende tipset, til det håndfaste beviset som bringer saken i land. I seminaret lærer du hvordan du utvider nettverket og får innpass hos nye kilder som kan bringe saken videre. Og kanskje minst like viktig: Hvordan holder du på kilder, slik at de kommer tilbake neste gang? De beste kildene er de som har et fortrolig forhold til deg gjennom mange år.

CNN-produsenten startet sin journalistkarriere som journalist i Las Vegas Sun. Tidligere har han også arbeidet for WTVJ-TV og WPLG-TV i Miami. Han har også jobbet som produsent i CBS News. Scott Zamost er en mye brukt foredragsholder og har vært fast på programmet til den amerikanske IRE-konferansen i 12 år. Zamost har vunnet en lang rekke priser for sitt arbeid, deriblant IRE-prisen, 23 Emmy-priser!, fem Edward R. Murrow-priser, en National Headliner Award, en National Press Club Award, Genesis Award, to Clarion Awards, New York Festival Gold medal og en CINE Golden Eagle.

Scott Zamost treffer du i Ormen Lange 1, lørdag 16. mars klokken 12.00