– Journalister skal tåle ansvar

 Samtidig mener Atle Bjurstrøm, NRKs klubbleder, at romreportasjen er større enn én journalist som gjør en feil.

David Bach, 15.03.2013 23:31

Atle Bjurstrøm, Jon Hustad, Svein Tore Bergestuen, Per Arne Kalbakk og Helge Øgrim i debatt om NRKs romreportasje. Foto: Aurora Hannisdal 

I et intervju med Svein Tore Bergestuen fortalte NRK-journalist Runar Henriksen Jørstad i dag for første gang om den mye omtalte romkvinne-saken. Intervjuet ble vist for de frammøtte ved SKUP-konferansen i Tønsberg, og vil ikke bli vist igjen. Debatten i etterkant av det framviste intervjuet dreide seg straks mot presset Henriksen Jørstad har opplevd i etterkant av saken.
 

Klubbleder i NRK, Atle Bjurstrøm, kritiserte fagbladet Journalistens dekning av saken, og mente bladet hadde gått for hardt etter NRK-journalisten Henriksen Jørstad.

- Journalister skal tåle navngivning. Vi har byline. Journalister skal tåle ansvar. Men denne saken er større enn én journalist som gjør en feil. Det skal være et sikkerhetsnett som fanger opp slike journalister. Det er det som er saken her, det burde Journalisten fanget også opp, og derfor reagerer jeg på måten Journalisten fulgte opp saken, sa Bjurstrøm.
- Det er vel den største fadesen vi husker fra NRKs side, denne romkvinnereportasjen. Da er det helt naturlig for oss å finne ut hvordan dette kunne skje, hva foregikk faktisk, og hvem som gjorde hva. Det er det vi gjør når store samfunnsaktører begår feil. Det har Journalisten undersøkt her, og det på en måte som har eksponert enkeltpersoner, svarte Journalisten-redaktør Helge Øgrim. 
Dette var et tillitsvekkende intervju, og det er nytt for meg at ingen kjente til innholdet i denne reportasjen, det har vi spurt om flere ganger. Bjøntegård sa nei til å svare på om han kjente innholdet. Derfor er vi nærgående når det er journalister som omtales. Det sikkerhetsnettet må de få på jobben, ikke på utsiden av jobben, sa Øgrim.
 

Bjurstrøm lot seg imidlertid ikke overbevise.
 

- Lag saker om at sikkerhetsnettet ikke er der da, sa han.
- Har du vært så forbannet internt, og spurt hva faen holder vi på med, spurte moderator Bergestuen.
- Jeg bruker ikke den type ord, men jeg som klubbleder har vært tydelig internt, det håper jeg at jeg kan svare ja til, sa Bjurstrøm.
 

Er krisehåndteringen i NRK et skoleeksempel på hvordan man ikke skal opptre, lurte Bergestuen på, og henvendte seg til Kalbakk.
 

- Jeg sitter litt for nært saken til at jeg kan svare fornuftig på det. Jeg har sagt som jeg fortsatt sier, at vi tar det internt. Jeg vil imidlertid si hva som er mitt synspunkt på dyktige journalister som gjør en feil: Uten unntak er det folk som kommer gjennom på den andre siden som bedre journalister, og det er det viktig for meg å få sagt, sa Kalbakk, til applaus fra salen.