Hvor trygge er vi?

Diskuterte resultatene av ny rapport om trusler mot journalister.

David Bach og Lars Heltne, 16.03.2013 10:06

Trond Idås, Nina Johnsrud, Nina Søgaard, Jan Ove Årsæther og Ole Erik Almlid diskuterte trusselrapporten. Foto: Aurora Hannisdal / SKUP



De siste fem årene har 20 prosent av journalister i Norge mottatt trusler på jobb, og hele 40 prosent av redaktørene det samme. Det kommer frem i en undersøkelse utført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) for NJ og NR.

De urovekkende tallene krevde en mer inngående kunnskap, og journalist og forfatter Kjetil Stormark ble satt til å dybdeintervjue norske journalister og redaktører, med midler SKUP har fått fra Fritt Ord. Funnene ble presentert på et SKUP-seminar lørdag.

 

Under seminaret oppfordret NJ-rådgiver Trond Idås redaksjonene til å snakke mer sammen om temaet.

- Det snakkes ikke nok om dette, kanskje fordi det ofte er skyld og skam forbundet med å motta trusler. Noen føler seg uproffe, at de burde håndtert saken annerledes. Vi har sett flere eksempler på journalister føler skam fordi de har gått frem på en måte som skurrer med magefølelsen, spesielt i arbeidet med 22. juli, sa Idås i paneldebatten.

 

Skal bedre trusselberedskapen

Dagsavisens Nina Johnsrud har ikke lagt skjul på hva hun synes om sin arbeidsgivers håndtering av truslene hun mottok etter hennes dekning av Profetens Ummah i fjor. Da ble hun fortalt at Dagsavisen ikke kunne gjøre noe for å garantere hennes sikkerhet, og ble i tillegg tatt av saken i mot egen vilje.

En av Aftenpostens journalister mottok også trusler etter samme sak. Nyhetsredaktør Ole Erik Almlid sier at arbeidet med trusselhåndteringen må fortsette.

- Vi ser at vi har ting å jobbe med, selv om vår beredskap fungerte i akkurat dette tilfellet. Det var aldri aktuelt å ta vedkommende journalist av saken, ettersom det heller ikke var journalistens eget ønske. Vi ønsket heller å koble flere journalister for å øke trykket på saken. Det er jo en måte å svare på truslene på, påpeker Almlid.

Nina Johnsrud kom med følgende tips til aviser som må forholde seg til trusler i stadig større grad:

- Det må opprettes klare trusselrutiner. Da er det best å ha bestemte kontaktpersoner innenfor hvert politidistrikt. Hvis journalister blir truet, må de alltid ha noen å forholde seg til.


 

 

– Vet hvor du bor

Blant annet har ABC Nyheter-redaktør Tor Strand blitt intervjuet av Stormark. Han forteller at han, tre år etter at han tok sluttpakke i VG, stod i bardisken på stampuben i Oslo da en svært ubehagelig hendelse fant sted.

- Det kom en fyr og stilte seg opp ved siden av meg, en som jeg aldri hadde sett før. Han stod der og holdt i ølet sitt. Plutselig så sier han bare at «Jeg vet hvem du er, og hvor du bor hen», og så forsvinner han, sier Strand i intervjuet.

Det var nå tre år siden Strand hadde publisert noe som helst journalistisk arbeid. Mannen så ifølge Strand østeuropeisk ut, og tankene gikk tilbake til tidligere saker om mafia i Bulgaria, som han hadde skrevet med tidligere kolleger i VG. Saken ble imidlertid ikke anmeldt.

Strand forteller videre om drapstrusler, maskinpistoler, Høyesteretts-dommer og en gravemaskin som kjører gjennom nabolaget hans med lasteplanet oppe, så alle høyspentledningene faller ned. Og Strand er bare én av mange intervjuede pressefolk i rapporten, som du kan lese HER.


Trusselrapport (1.0 MB)