Dessuten er det nesten gratis å publisere på internett i motsetning til å lage en bok eller en avis, så hvem som helst kan legge ut hva som helst uten redaksjonell kontroll, men det kan du lese mer om under "Kildekritikk på nett".
Hovedutfordringen for den som er ute etter verdifull og sann informasjon på internett er å finne noen som kan gi kvalifisert hjelp i letingen. På nettet finnes det to typer hjelpemidler; søkemotorene og emnekataloger.
En forutsetning for å bruke verktøyene effektivt er en overfladisk kunnskap om hvordan de virker. Tusenvis av timer kastes hver dag ut av vinduet i redaksjoner hvor kunnskapen om hvordan søkemotorer kan brukes effektivt er for liten.
En søkemotor er en stor database med forhåndsinnsamlet informasjon som er gjort lettvint søkbar via et enkelt grensesnitt. En emnekatalog er en hierarkisk oppbygd katalog redigert (og av og til kvalitetskontrollert) av mennesker.
SØKEMOTORER
Det aller viktigste å huske på når du som journalist skal lete etter informasjon via søkemotorer et at ingen av dem peker til all informasjon som ligger på internett. Google som er den største søkemotoren har besøkt 8 milliarder sider, altså ca. halvparten av informasjonen som finnes. Andre har kanskje 4 milliarder, eller 1 milliard. [mer om de forskjellige søkemotorene]
Det nest viktigste å ha i bakhodet er at søkemotorene ikke gir deg informasjon om hva som ligger på internett akkurat nå. Med 8 milliarder sider i minnet, kan ikke en søkemotor ha ferske øyeblikksbilder av absolutt alle sider - noen av "katalogkortene" er 6-8 uker gamle og det er de du søker i. Et aktuelt tema kan derfor virke umulig å finne informasjon om utenfor nyhetstjenestene, for selv om nettsider har oppdatert informasjon kan det være lenge siden søkemotorens robot har vært på besøk. [mer om roboter og sanking av informasjon]
KATALOGER
Yahoo! er kanskje den mest kjente katalogtjenesten på internett. I Norge er Kvasir den største emnekatalogen på nettet. Mens søkemotorer har roboter som automatisk bygger opp en oversikt over internett, vil en emnekatalog være avhengig av en redaksjon som velger ut og katalogiserer nettsteder ut fra forhåndsdefinerte kriterier. Dette begrenser antallet sider som kan dekkes av en emnekatalog, samtidig som den redaksjonelle kontrollen er svak, slik at en katalogoppføring hos Yahoo! eller Kvasir ikke er noe kvalitetsstempel.